Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Службові злочини

Вибрати дату
RSS

Луцька фірма-забудовниця обдурила своїх вкладників

9 грудня 2010, 13:55

У Луцьку через недолугу фірму-забудовницю півтори сотні містян не можуть вселитися до своїх квартир. А все тому, що горе-підприємство, якому довірилися, припинило власну діяльність.

Термін здавання в експлуатацію оцих трьох дев'ятиповерхівок сплив ще два роки тому. Житловий масив "Рідний дім" мав вражати своєю ошатністю, простором та багатьма мешканцями. Проте нині дивує, хіба-що, вибитими шибками й тим, що не має під'їзних шляхів. А ще - частими зібраннями пайових вкладників. У свої квартири ці люди мали заселитися ще 2008-го. Та не змогли - забудовник із документами "нахімічив".

Катерина Вірковська, постраждала:

- У них немає жодних юридичних і технічних можливостей добудувати ці будинки, Оскільки в них немає ні договору оренди землі, немає дозволу на будівництво. З міськрадою, яка на той момент була замовником, вони розірвали договір ще у 2008-му. Таким чином, замовника теж немає.

Чи так це насправді, хочемо запитати у представників будівельної фірми. Та віднайти їх не просто. Офісне приміщення вже виставлене на торги. А це означає цілковите банкрутство. Пробуємо зв'язатися телефоном.

Що людей, окремі з котрих профінансували зведення квартир на сто відсотків, просто "кинули" - у міськраді вже не приховують. Словосполучення "самовільне будівництво", кажуть, найліпше пояснює ситуацію. Утім, винні не лише фірмачі-махінатори. Чиновники певні: так містяни поплатилися за власну непоінформованість.

Леонід Карабан, керівник управління капітального будівництва Луцької міськради:

- Навіть до мене коли люди приходять, я кажу: чому ви не порадилися, чому не прийшли і не запитали - з ким нам краще укладати угоду? Саме основне - не було документу, який би посвідчував право власності на землю, тобто, державний акт, або договору оренди-суборенди землі.

Земля під будинками - комунальна, і в жодній власності не перебуває. Доки люди з урядниками мізкують, як владнати цю проблему, мародери не сплять.

Ігор Сух, постраждалий:

- Ось таким чином виносяться з наших квартир батареї. Розбивається скло. Ось, ви бачите, вже 4 батареї стоять відкручені, приготовлені для того, щоби спустити униз. А люди за ці батареї поплатили тисячі півтори гривень.

Та виносять не лише батареї. Днями пошкодили ліфта, повидирали всі комунікації.

Ігор Сух, постраждалий:

- Цей ліфт колись працював. Зараз тут вирвана вся силова проводка, повністю розбитий шкаф, зняті лічильники. Значить, повністю все вибито, знято навісне обладнання з ліфта. Тут, хіба що, нове треба ставити тепер.

Останнім порятунком для людей залишається міська рада. Ошукані припускають, якщо мерія візьме добудову під патронат, у свої квартири вони вселяться. Та це не просто.

Микола Романюк, луцький міський голова:

- Договори, які укладалися ними ж, як фізичними особами з фірмою, що будувала, - ніде не реєструвалися в міській раді. Тобто ми до цього юридично відношення не маємо. Будівництво велося без дозволу архітектурно-будівельного контролю. І також там є проблеми.

Тож судової тяганини не уникнути.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Будівельник Сьогодні 15:43 Відповісти

Це що землянки будувалися! Інспекція існує-потрібно їх запитувати де були їхні очі.

доця- поця Сьогодні 15:54 Відповісти

Хто знає, хто будував? Як називається фірма? Відгукніться, дайте пару прізвищ. Завчасно вдячна.

Будівельник Сьогодні 18:48 Відповісти

Генпідрядник будівництва ПП ГЛОРІЯ-БУД-ПЛЮС проспект Соборності -1.

Стрийко Сьогодні 18:58 Відповісти

Кажуть, будувала фірма Глорія-буд.

TV Сьогодні 15:57 Відповісти

У нас як завжди: будувалося, будувалося, а потім ніхто нічого не знає. Таке враження, ніби в космосі будували.

VSC Сьогодні 16:29 Відповісти

Класс!!! Что вам люди непонятно? Не знаете как это делается? Пока были деньги - ребята строили, пока были деньги - ребята платили архитектурно-планировочному контролю и всем другим контролям городской власти, а те в свою очередь обещали порешать со временем все вопросы. А теперь деньги закончились, ребята умыли руки, а все существующие контролеры теперь, как бы прозрели - внезапно обнаружили недостроенные дома. Неужели у кого-то есть сомнения, что городские власти в доле с фирмой-застройщиком?

Шахраям відповідати Сьогодні 16:41 Відповісти

Ситуація жахлива, щиро співчуваю людям, які купили квартири у Рідному домі у 2 і 3 черзі. Коли ми купували квартиру у 2006 році, то ходили в УКБ міської ради і нам говорили, що проблем нема - міськрада замовник будівництва і фірма забудовник нормальна, всі договори є. Людей тупо кинули, причому думаю не без мовчазної згоди окремих депутатів міськради і чиновників.

А якщо у нас порядний новий міський голова, то має зробити ВСЕ щоб вирішити проблеми дольовиків, тим більше що вони готові оплатити добудову будинків, і грошей з міського бюджету на це не потрібно.

Не забудовник Сьогодні 17:44 Відповісти

Це тест на професійну придатність для нашого міського голови М. Романюка! Якщо влада не вживе ніяких заходів-то гріш ціна такій владі! Можна подумати, що ніхто не знав хто будує і все це виросло за один день! Невігласи.

"Начальник управління капітального будівництва Луцької міськради Леонід Карабан зазначає: «Навіть до мене, коли люди приходять, я кажу: чому ви не порадилися, чому не прийшли і не запитали: з ким нам краще укладати угоду? Саме основне – не було документу, який би посвідчував право власності на землю, тобто, державний акт, або договору оренди-суборенди землі». А де ти раніше був Карабан-бараран, якщо це було самовільне будівництво? Як можна будувати без дозволів, чому ви раніше на це не звертали уваги? Мабуть добре було, коли питання початку будівництва вирішувалось..., а тепер "пропало всьо"

Стрийко Сьогодні 19:02 Відповісти

Теж звернув увагу на фразу Карабана щодо необхідності з ним радитись. Це що ж, якщо я маю купити телевізор, то спочатку повинен піти у департамент торгівлі? Якщо вступити до вузу - то повідомити управління освіти? Дебілізм якийсь!

Сьцьопа Сьогодні 18:13 Відповісти

Шановні, не сваріться. І не кидайтесь в крайнощі. Це найгірший прийом людської регламентації. Не роздмухуйте вогонь - він є у кожному місті України. Усі ваші хвилювання передчасні. Романюк все владнає. Я в цьому нітрохи не сумніваюсь. Чим набере собі очок в очах громадськості. І тоді навіть пропащі скептики повірять в те, що писалось на його біг-бордах. Запамятайте: Романюк за що не візьметься - зробить. І не хвалиться, як Клімчук. В кого погано з памяттю - запишіть.
ПП "Глорія Буд Плюс" оформлене на Сафронюка Ростислава, але фактично за ним стоїть Коровицька Віталія Віталівна (дружна покійного рекетира Корови, якого затрелили 10 років назад у під'їзді на 40му кварталі), а за нею так званий "Тимофей". Дані особи в лютому 2010 року почали ліквідацію даного підприємства шляхом реорганізації в іншу юридичну особу - напевно, хотіли кинути усіх вкладників. Після чого велика кількість вкладників звернуляся у суд, чим призупинила таку реорганізацію, але там до сих пір правди теж немає! На сьогоднішній день вкладники звертались до Шиби, Клемчука, Бошкаленка (про, що засвідчують їх письмові відповіді) - але відповідь у них одна "звертайтесь у суд". Сьогодні ми звернулись до Романюка, та дуже надіємось, що він порядна людина і не буде прикриватися гаслами про те, що міська Рада нічого не бачила, і не несе ніякої відповідальності.
Шановний Миколо Ярославовичу!

До Вас звертається Обслуговуючий кооператив "Луцький Дім", що об'єднує інвесторів, які уклали контракти з ПП "Глорія-Буд-Плюс" (Підприємство) участь у будівництві багатоквартирних житлових будинків за адресою: вул. Кравчука (40-Ж мікрорайон) у м. Луцьку.

Відповідно до п. 2.5. контрактів фінансування робіт по комплексу організаційно-правових, проектних і будівельно-монтажних робіт по спорудженню житла для інвесторів здійснюється самими інвесторами, а Підприємство згідно умов п.2.1. контракту за дорученням та за рахунок коштів інвесторів здійснює комплекс організаційно-правових, проектних і будівельно-монтажних робіт по спорудженню житла для інвесторів за адресою: вул. Кравчука (40-Ж мікрорайон) у м. Луцьку із наступною передачею у власність кожному інвестору окремої квартири відповідно до умов кожного окремого контракту.

Інвестори своєчасно провели оплату будівництва відповідно до умов контрактів (за деяким незначним виключенням, що не могло вплинути на виконання договірних зобов'язань Підприємством).

Термін здачі комплексу будинків, що складається з 3-х будинків (технічні №№4, 6 — семиповерхові, №5 — дев'ятиповерховий) був визначений як III квартал 2007 року. Пізніше термін вводу житла в експлуатацію Підприємством переносився і останній термін Підприємством був визначений як IV квартал 2008 року.

На виконання своїх договірних зобов'язань ПП "Глорія-Буд-Плюс" було зведено З будинки, що входять: до складу 2-ї черги (технічні №№4, 6 — семиповерхові, №5 — дев'ятиповерховий) із ступенем готовності 86%; до складу 3-ї черги (технічні №№ 7, 8, 9, 10) із ступеню готовності 50,5%.

З листопада 2008 року Підприємство повністю припинило всі будівельні роботи і до даного часу їх не відновлювало.

Власник та директор Підприємства — Софронюк P.O. недобросовісно виконує умови контрактів, своїми діями вводить інвесторів в оману. Всілякими діями намагається уникнути відповідальності за бездіяльність, ошукування людей, які довірили йому свої кошти з надією отримати повноцінне житло.

Для захисту своїх прав інвестори об'єдналися в обслуговуючий кооператив "Луцький Дім", який своєю метою має намір добудови та здачі в експлуатацію багатоквартирних житлових будинків за адресою: вул.Кравчука (40-Ж мікрорайон) у м. Луцьку.

Представники підприємства — Коровицька В.В. та Гуріна Л.В., (директор та власник підприємства - особисто ні разу не йшов на контакт з інвесторами, які вклали свої заощадження у будівництво, уникає зустрічей з нами) неодноразово заявляли, що Підприємство проводить будівництво згідно дозвільної документації. Дані заяви є неправдивими, так як:

у Підприємства з Луцькою міською радою відсутній договір оренди земельної ділянки (дозвіл на право користування земельної ділянкою), на якій знаходяться будинки, що споруджуються;

дія контракту з Луцькою міською радою щодо будівництва комплексу житлових будинків за адресою: вул. Кравчука (40-Ж мікрорайон) у м. Луцьку закінчився у лютому 2008 року. Вами він не продовжений та в повному обсязі не проведена оплата технагляду.

На звернення Луцької міської ради в особі Управління капітального будівництва щодо співпраці з ПП "Глорія-Буд-Плюс" керівництво даного підприємства не реагує, а тільки створює конфліктні ситуації, відмовляється надавати необхідну документацію щодо подальшої співпраці.

Всі дії зі сторони Підприємства свідчать про намагання взагалі уникнути виконання зобов'язань за контрактами по будівництву житла та передачі інвесторам його у власність.

Так, керівництво ПП "Глорія-Буд-Плюс", не повідомивши жодного з інвесторів, змінило своє місцезнаходження з адреси - вул.Соборності, 1 у м.Луцьку на адресу - вул.Зацепи, 10 у м. Луцьку.

Крім того, засновником підприємства ініційовано процедуру припинення. У офіційному виданні Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва "Бюлетень державної реєстрації" № 143 від 09.02.2010 року опубліковано повідомлення про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженими ними органами рішення щодо припинення юридичної особи Приватного підприємства "ГЛОРІЯ-БУД-ПЛЮС".

Не маючи коштів та засобів для завершення будівництва, керівництво підприємства неадекватно та не об'єктивно оцінює свої можливості щодо завершення будівництва.

Заяви керівництва ПП "Глорія-Буд-Плюс" про те, що Підприємство виконає зобов'язання перед інвесторами щодо спорудження житла та вводу його в експлуатацію є такими, що не відповідають дійсності, так як зі сторони представників Підприємства цілеспрямовано навмисно створюють конфліктні ситуації з місцевими органами влади, інвесторами, не ідуть на співпрацю та взаєморозуміння, щоб вирішити питання по закінченню будівництва житлових будинків.

Підприємство, не бажаючи виконувати свої зобов'язання перед інвесторами, навмисно не надає документи до органів виконавчої влади по незавершених будівництвом будинках для подачі на розгляд Міжвідомчої комісії відбору об'єктів незавершеного житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності, на які будуть спрямовані кошти державного бюджету, хоча, про надання необхідної документації Головне управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Волинської обласної державної адміністрації керівництво Підприємства інформувало телефонограмами і листом №2779/56/2-10 від 03.06.2010 року.

Крім того, у зв'язку з довготривалим невиконанням ПП "Глорія-Буд-Плюс" своїх зобов'язань за контрактами про спорудженню житла та вводу його в експлуатацію інвесторами ініційовано судові позови до Підприємства про стягнення грошових коштів. Луцьким міськрайонним судом прийняті рішення, які вступили в законну силу, про стягнення з ПП "Глорія-Буд-Плюс" грошових коштів на користь інвесторів більш ніж на

1 120 000,00 грн., а також про арешт рахунків Підприємства, що унеможливлює його господарську діяльність.

Інвестори, неодноразово пропонували Підприємству співпрацю та шляхи виходу із даної складної ситуації і добудови житлового комплексу, але керівництво уникаєте плідної співпраці щодо завершення будівництва.

На даний час ПП "Глорія-Буд-Плюс" не в змозі забезпечити навіть належну охорону вже спорудженого майна, що дає змогу його розкраданню та знищенню. Мешканці сусідніх будинків повідомляють, що часто спостерігають присутність сторонніх осіб на території будівництва, особливо у вечірній час, які проникають у будинки, викрадаючи та нищачи майно, в яке було вкладено кошти інвесторів.

Кооператив "Луцький Дім" звертався з пропозицією до власника — директора підприємства з пропозицією разом скоординувати дії для завершення будівництва житлового комплексу в найкоротші терміни та передачі житла інвесторам. Однак, наші пропозиції проігноровані.

Приймаючи до уваги, що ПП "Глорія-Буд-Плюс" неспроможне самостійно завершити будівництво, оформити необхідну документацію та ввести його в експлуатацію та передати у власність інвесторам, Кооператив "Луцький Дім" звертається до Вас з проханням про допомогу щодо виходу з даної ситуації.

Кооператив "Луцький Дім" просить Вас від імені Луцької міської ради, в зв'язку з довготривалим (більше 18 місяців) одностороннім невиконанням ПП "Глорія-Буд-Плюс" умов контракту Н-Х-1 (№7) /05/02/69, укладеним між Луцькою міською радою в особі представників управління капітального будівництва та ПП "Глорія-Буд-Плюс", розірвати даний правочин, передати кооперативу "Луцький Дім" всю дозвільну та проектно-кошторисну документацію на будівництво, а також іншу документацію, що стосується будівництва житлового комплексу.

З повагою

Голова обслуговуючого кооперативу

"Луцький Дім" І.С. Сух

27.10.2010 року

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.