Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Інше

Вибрати дату
RSS

Напередодні річниці чорнобильської трагедії зону відчуження відкрили для туристів

30 березня 2011, 15:16

Чорнобиль туристичний. Напередодні річниці трагедії зону відчуження відкрили для мандрівників. Потрапити туди можна було й раніше, бо робили вийнятки, тепер пускають за гроші. Туристичними стежками Чорнобильскої зони блукав Борис Сачалко.

Репортаж 1986 р.:

- В связи с аварией на ЧАЭС в Припяти складывается неблагоприятная радиационная обстановка, возникает необходимость провести временную эвакуацию жителей города и пунктов Киевской области.

Після тієї тимчасової евакуації ці землі перетворилися на багаторічну пустку. Тепер будити зону автобусами їдуть туристи

Борис Сачалко, кореспондент:

- Власне весь туристичний маршрут починається от звідси. Це контрольно-пропускний пункт "Дитятки". Він перший на в’їзді до тридцятикілометрової чорнобильскої зони.

Тут усіх мандрівників перевіряють за списками. Процедура тривала, бо зону хоч і зробили туристичною, але це ще режимний об'єкт. Тут як на кордоні - оглядають речі - заборонено вносити спиртне, і одяг має бути закритим. Сам КПП розташований у селі, де мешкають люди, але за цим шлагбаумом відкривається інша реальність - занедбана й забута.

Далі півгодини автобус їде повз мертві села. Виходити тут заборонено. Наступна зупинка - Чорнобиль.

Екскурсовод:

- Торкатись будь-яких споруд або рослин, торкатись або класти будь-яку техніку на землю.

Це екскурсовод зачитує, чого в зоні робити не можна. Після лікнепу туристи знову заходять в автобуси.

Це Копачі. Село, яке за кілька днів закопали, щоб бодай трохи зменшити радіаційний фон. Тут людей випускають на кілька хвилин. Далі - на Прип'ять.

Екскурсовод:

- Ну, мы находимся сейчас на главной площади города Припять, и данный прибор фиксирует здесь 84 микрорентген в час. При природном фоне 12-24 микрорентген в час мы понимаем, что здесь в 4 раза гамма фон выше, чем в Киеве.

Для оглядин мертвого міста часу дають більше. Ходити можна тільки з інструктором. За десять хвилин чех Мішек почувається іншим. На душі в нього…

Мішек, турист:

- Смуток... смуток... То есть, людська глупость, глупость, що допустили, что это стало.

Мартін живе біля атомної станції, щоправда, в Польщі. Поїхав сюди аби подивитися, що може статися з його містом.

Мартін, турист із Польщі:

- Побачене вражає трагічністю. Ми всі їхали сюди і чекали якихось розваг, пригод. Та щойно опинилися в зоні - мимоволі почали замислюватися про людей, які тут жили і взагалі про сенс існування.

На завершення туристів відвозять до лиховісного енергоблоку. Щоб приїхати до Чорнобильської зони, потрібно лише заплатити. У різних туристичних фірмах ціна коливається, але це, щонайменше, сто доларів. Для приїжджих із-за кордону плата невелика, а тому вони тут - часті гості. Хоча слова "туризм" чорнобильські чиновники не люблять.

Дмитро Бобро, заступник голови державного агентства з управління зоною відчуження:

- Це не зовсім туризм, це саме відвідування. Цілі у нас - не зробити туристичну Мекку з чорнобильської зони. Первісна ціль - більше просвітницька, щоб люди мали адекватну уяву про наслідки такої можливої катастрофи.

Маршрут один для всіх. Чиновники запевняють: дістати небезпечні для здоров'я дози за кілька годин неможливо. А більше туристи в зоні й не пробувають.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.