Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 5 травня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Інше

Вибрати дату
RSS

На Прикарпатті біля районної лікарні знайшли людські кістки

14 квітня 2011, 14:12

Людські кістки знайшли на Прикарпатті. Їх виявив працівник районної лікарні. Експерти кажуть: це можуть бути рештки селян, закатованих після Другої світової війни.

Він набирав землю поблизу лікарні, щоб посадити квіти, аж раптом натрапив на кістки. Спочатку вжахнувся - гадав, то щось кримінальне чи якась могила.

Богдан Овчар, мешканець с.м.т. Єзуполя:

- Натрапив на щось тверде, пішов далі. І знов натрапив на щось тверде. От тут по цілій довжині людини щось було тверде. А потім відкрилося - а то людські кості.

Таки могила. Тільки не впорядкована. Місцеві одразу ж згадали події після Другої світової. 85-річна пані Вікторія бачила ті події.

Вікторія Черепаха, мешканка с.м.т. Єзуполя:

- То страшно було. Один другого, свій свого вбивав. То було в 45,44,46 році.

За 23 роки роботи пан Михайло бачив багато таких масових поховань. Людські рештки знаходили у криницях, і навіть під порогами будинків. Так, запевняє історик, в ті часи ховали тільки спецслужби.

Михайло Павликівський, історик:

- Поляків як хоронили. Ми би знаходили дошки від трун. А якщо дерево зогнило, то хоча, цвяхи були б. А тут нема нічо. Їх просто кидали от так.

Експерти вже після попереднього огляду кісток сказали: їм, щонайменше, кілька десятків років. Такі поховання в селищі вже знаходили років 20 тому.

Ганна Кушнів, Єзупільський селищний голова:

- З 1944-го по 1958 на території теперішньої лікарні була в'язниця НКВС. Там дуже багато людей було закатовано, замордовано. Люди знали, де їх поховано. І в 1989 році тут проходили розкопки і знайшли тіла 49 чоловік.

Поки що з окремих фрагментів змогли скласти скелет однієї людини. Місцеві мешканці мають намір перепоховати знайдених у селищній братній могилі. Утім, припускають, що в землі ще багато решток.

Володимир Гарматюк, Василь Смага.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Серіал "Елементарно"
Серіал "Елементарно"

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.