Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 23 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Інше

Вибрати дату
RSS

Хорвати створили музей розкраяних сердець

5 грудня 2013, 14:21

Віддати належне спогадам і вилікуватися від туги за екс-коханим чи коханою можна в пересувному музеї. Його створили в Хорватії. Експозиція курсує світом - уздорjвлюючи зневірених у справжніх почуттях. Чи дієва така терапія і що саме возять із собою хорвати?

Білизна, листи, зізнання в коханні, іграшки, кайданки та навіть сокири, протези й зібрані в пляшечки сльози! Це лише незначна частина експонатів у музеї розкраяних сердець. Свого часу його заснувала пара з хорватської столиці Загреба. Після розриву власних стосунків.

Дражен Грубишич, співзасновник музею:

- Колись ми теж були разом. Щойно зрозуміли, що взаємини на межі - вирішили започаткувати виставку. Адже треба було щось робити з речами, які нажили спільно. Виникла ідея створити музей і зберігати там людські спогади.

З часом такі ж як вони екс-закохані взялися надсилати до закладу свої спогади. Експозиція почала мандрувати європейськими містами. За останні кілька років хорвати об'їхали Сербію, Македонію, Боснію та Герцеговину, Німеччину, США. Нині експонатами милується публіка в  Нідерландах.

Олінка Віштиця, співзасновниця музею:

- В Амстердамі, приміром, нам принесли невеличку статуетку Діви Марії. А ще - взуття з вулиці червоних ліхтарів. Є чоловік, який навіть власного протеза віддав. Ця колекція унікальна. Вона романтична, кумедна й зворушлива водночас. Буває, відвідувачі не можуть стримати сліз. Те, що вони бачать - частинки чиїхось життів.

Засновники музею кажуть - курсуючи містами зі своєю колекцією, прагнуть зцілити люд. Адже оглядини таких трагікомічних експонатів дає змогу колишнім закоханим довести людям і передусім собі, що життя триває. Хтось приходить до виставкової зали поділитися досвідом, або здобути емоційну полегкість. Дарувальники певні - ритуал, під час якого в музеї залишається спадок колишньої пристрасті - дуже дієва терапія.

Дражен Грубишич, співзасновник музею:

- Коли ми розпочинали, гадки не мали, що заклад стане таким популярним. Нині в нього власне життя, люди приносять свої речі. Тож, мабуть, ми не схибили.

В Амстердамі пересувний музей пробуде до березня прийдешнього року. Далі мандруватиме світом і поповнюватиме колекцію.

Ірина Борсук
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.