Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Інше

Вибрати дату
RSS

На Житомирщині незаконно вирубують вікові дуби

23 квітня 2014, 21:52

На Житомирщині активізувалися лісові браконьєри. Вони незаконно зрубують цінні дуби, а потім продають їх на приватні пилорами. Тому природоохоронці подалися до Олевського району - шукати злочинців. Там виявили майже шістдесят незаконно стятих велетів і натрапили на порушників.

Ось на цьому місці в ботанічному заказникові "Ігорів Брід" ще кілька днів тому стояв столітній дуб.

Віктор Ткаченко, старший державний інспектор екологічної інспекції Житомирської області:

- Ця ділянка до рубки по закону не назначалася. Потому шо в жодного дерева в корневій лапі. Немає відтесаних дерев, які би назначалися до рубки, немає діляночних стовпів.

Під час рейду в Олевському районі на Житомирщині екологи разом з СБУ незаконно стятих столітніх дерев виявили п'ятдесят вісім. Завдано шкоди майже на півмільйона гривень. Усіх велетнів зрізано у трьох місцях. Якщо в двох з них правоохоронцям доведеться з'ясовувати особи злочинців, то в одному - порушників затримано гарячим слідом. Четверо чоловіків трактором витягали стовбури з лісу й вантажили їх на машину. Стверджують - це не заради заробітку, а щоб облаштувати сільський цвинтар.

- От скоро в нас грабки уже будуть послє паскі. Хотіли стовби поставить, штахети. Подивіться, он там даже на машині шо робиться, який лєс. Ну і так палучілося. Екологія прієхала.

Тим часом природоохоронці кажуть: не було б збуту, дерева б не крали. А тому перевіряють і місцеві пилорами. На одній з них виявили вантажівку з дубом, але ні водія, ні працівників підприємства не було. За кілька годин перевіряльники навідалися на інший тартак. Там також незаконно зрубані стовбури.

Віталій Подорожній, старший державний інспектор екологічної інспекції Житомирської області:

- Продукція вся породи дуб вивозиться на місцеві пилорами, купляються документи по області чи по Україні, і відправляється на експорт лісопродукція. Стосовно приватних підприємців-лісозаготівельників було також Службою Безпеки відкрито кримінальні провадження по цих фактах незаконних порубок.

Екологи свою справу зробили - виявили факти незаконного вирубування і знайшли зрізані дерева. Тепер правоохоронці мають покарати злочинців. Тих, які стинають, і тих, які купують дуби для своїх пилорам.

Олександр Райковський, Віктор Підвисоцький
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.