Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 5 травня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Наркотики

Вибрати дату
RSS

Над Одещині запустять так званого "​​конопляного робота"

18 квітня 2011, 16:36

Технічна новація допоможе боротися з наркобізнесом. Над Одещиною запустять так званого "конопляного робота", за допомоги якого незаконні посіви марихуани виявлятимуть навіть у найнеприступніших місцях.

Південь Одеської області - найпопулярніше місце на нелегальному наркоринку. Поблизу містечка Рені, на самісінькому кордоні з Молдовою, влітку 2009 виявили найбільшу плантацію конопель. Вони росли тут поміж рядків кукурудзи, площа "ділянки" сягала ста тисяч гектарів - це 200 футбольних полів! Тоді побачити приховане від стороннього ока зілля допомогли правоохоронцям європейці. Місія Євросоюзу запропонувала застосувати технічну новинку - "каначопера". Відтепер можна буде знайти навіть ретельно замасковані плантації.

Росаріо де Бласіо, координатор місії ЄС із прикордонної допомоги Молдові та Україні (переклад):

- Цей апарат, "каначопер", є поліпшеним гвинтокрилом, обладнаним за останнім словом техніки камерою й сенсорними системами. Вони вловлюють запах канабісу. Тобто, апарат бере зразки повітря й аналізує його компоненти. Утім, він ефективний тільки за добрих погодних умов.

Конопляний робот здатний розпізнавати випари марихуани на висоті кількасот метрів. Електронний прилад працює в повітрі без пілота, і може виявити як фермерські угіддя конопель чи маку, так і рослини в горщиках. Адже наркоділки хоч де вирощують дурман.

Андрій Бурячок, заступник керівника управління ГУ МВС України в Одеській області:

- Использовать пытаются удаленные места: допустим, арендуют в посадках кукурузы, в растениях других сельскохозяйственных культур, и, допустим, поле имеет размер километр на километр, берется определенный размер, чтоб было метров 200 с одного края, и другого. То есть, кто в поле-то зайдет?

Та правоохоронці кажуть: каначопер - це ще не все. Для виявлення незаконних плантацій зілля планують проглядати знімки з супутника.

Андрій Бурячок, заступник керівника управління ГУ МВС України в Одеській області:

- Можно со спутника, я думаю, увидеть. Но это должен быть размер определенный, определенное увеличение. И чтоб спутник проходил в нужное нам время, в нужном нам месте. То есть, когда уже прошло цветение, довольно-таки сложно отличить по цвету с высоты, где наркотическое растение, где нет.

Та поки вартові ладу готуються запустити в небо "каначопера", щойно стане на погоді. Обстежить конопляний робот, передусім, кордон України з Молдовою.

Оксана Піднебесна, Влад Величко.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.