Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Афери

Вибрати дату
RSS

У Києві фірми-шахрайки обкрадають охочих працевлаштуватися

31 березня 2011, 15:46

Мали працевлаштувати, натомість - обікрали. Тисячі українців їдуть з усіх регіонів до Києва підзаробити. Приваблюють людей - солодкі обіцянки фірм про добрі зарплати й недорогі житла. Докладніше про хитрощі таких аферистів - у матеріалі Марини Борисполець.

Наталя та Ірина приїхали до Києва шукати ліпшої долі. У рідному Кременчуці з роботою складно. Коли прочитали в газеті оголошення про вакансії у столиці, одразу зателефонували. Фірмачі пообіцяли працевлаштувати обох у теплиці, мешкання - в гуртожитку, але за нього повинні заплатити по чотириста п'ятдесят гривень. Щойно дівчата приїхали - їм підсунули договір.

Наталя, постраждала:

- 450 гривен за информационные услуги. Я говорю: "Так это же не за общежитие". Она говорит: "Вот я вам предоставляю квитанцию, и потом идете по этому адресу".

Дівчата пішли. Обіцяний гуртожиток розташований у Київській області. Коли дісталися житла, з'ясували: їх там ніхто не чекає.

Наталя, постраждала:

- Нам сказали девочки: "Общежитие предоставляется только для работников рыбзавода". Эту квитанцию - засунете себе куда хотите. Вы уже сорок четвёртые за эту неделю.

Ошукані кинулися назад на фірму, аби повернули їм гроші, та дівчатам вказали на двері. Вдруге йдуть до агенції вже з телекамерою. Маленька кімнатка без жодних розпізнавальних знаків, два столи і два комп'ютери.

Менеджер фірми:

- У вас тут фірма якась? Ви тут працюєте?

- Нє, я не працюю. Просто зайшов в гості.

- Дівчата, а ви знаєте цього чоловіка?

- Да, этот человек представился старшим менеджером, а это - старший менеджер и секретарь, который принимает людей на роботу.

За кілька хвилин співробітники фірми таки розповідають. Мовляв, твердження приїжджих дівчат - наклеп.

Ольга, менеджерка фірми:

- Ми надаємо інформаційно-консультативні послуги про працевлаштування та житло.

- Лише інформаційно-консультативні?

- Так.

- Ви не надаєте житло? І не надаєте роботу?

- Ні-ні, ми надаємо інформацію.

У дівчат не витримують нерви…

Валентина Миколаївна працює біля нової фірми. Каже, офіс тут фірмачі винаймають лише кілька тижнів, а людей з торбами щодня по кілька десятків збирається.

Валентина Миколаївна, мешканка м. Києва:

- Тут їх багато було, одне врем’я в мене під дверима там було їх чоловік п’ять-шість. Я кажу: "Це що, очередной лохотрон трудоустройства?"

Наталя, постраждала:

- Сказали, работать надо много, до 12 часов. Работа сложная, но за нее платят от 220 гривен и больше.

Це за добу. На такий заробіток дівчата й клюнули. Юристи ж не дивуються. Кажуть, вона давня, як світ. Аферисти користуються з довірливості та легковажності людей. Розпізнати таких шахраїв просто.

Ігор Скічко, юрист:

- Треба розуміти, що при працевлаштуванні підписується трудовий договір, а не договір про надання послуг.

У міліції лише руками розводять. Кажуть, часто до таких фірм не підкопаєшся.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Немає стовідсоткової гарантії, що працівникам міліції вийде порушити кримінальну справу в цьому випадку. Адже тут вбачаються цивільно-правові стосунки. Адже очі бачили, що вони підписували.

Нині в міліції лежить понад шість десятків заяв від таких ошуканих, як Наталя й Ірина. Утім, свої гроші люди вже навряд чи повернуть. Адже умов підписаного договору фірма не порушила. Бо й справді - надала інформаційно-консультативні послуги. І закон тут безсилий. Тож клієнтам варто бути уважнішими.

Марина Борисполець, Олександр Соловей, Юрій Несторенко.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален
Включить мозги сначал нужно. прежде чем деньги отдавать смотреть что подписываешь. А милиция тоже молодцы одна отмазка граднанско -правовые отношения, да вы подумайте подсуетитесь можт быть и мошеничество найдете.не страна -Гондурас какой-то.
Ден 01.04.2011, 02:25 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.