Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 5 травня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Здоров'я

Вибрати дату
RSS

Лікарі: головний принцип надання першої допомоги - "не нашкодь"

10 грудня 2010, 12:25

Перша медична допомога. Буває, до приїзду екстрених служб її надають добровольці - свідки подій. Надають так, як уважають за потрібне, і не завжди правильно. Як не лікувати небилицями?

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Що потрібно знати про медицину, щоб зберегти здоров'я, а можливо навіть життя: заповідь - не зашкодь! Це її лікарі повторюють аматорам-рятувальникам, які, зазвичай, мають приблизне уявлення про медичну допомогу.

Оте уявлення складається з чуток, стереотипів, власного досвіду й медичних серіалів. Це такі собі міфи, від яких послідовники Гіпократа здригаються.

Олексій Воронов, голова Департаменту невідкладної допомоги приватної клініки:

- Если мы не знаем, как оказывать первую медицинскую помощь, то лучше этого не делать.

Олексій Володимирович - лікар із чималим досвідом роботи у "швидкій". Пояснює - є схема надання допомоги. Приміром, під час чи після аварій. Перший пункт тут - безпека. При чому, самого рятувальника.

Олексій Воронов, голова Департаменту невідкладної допомоги приватної клініки:

- Попали мы на ДТП, видим - разбита машина, вокруг, видим, топливо, или какая-то жидкость разлита. Мы не имеем право входить.

Бо ж найменша іскра - все спалахне, й сам рятувальник. Тож правильно діяти так: викликати екстрені служби, вимкнути акумулятора автівки й визначити ступені тяжкості травм постраждалих.

Павлина Поліщук, фельдшер:

- Машины, ДТП, девушка в салоне хнычет.

Їй боляче - так. Проте гірше може бути тим людям, котрі мовчать, каже лікар.

Павлина Поліщук, фельдшер:

- Видим, что пациент плохо дышит или не дышит. Что нужно - освободить дыхательные пути.

Просто обмотаним чимось пальцем натисніть на корінь язика - кисень надходитиме до легенів. Ще лікар звертається до всіх псевдомедиків - не витягайте людей із машини. Залиште це професіоналам. Бо до наявних травм додасте ще кілька.

Добре, коли людина при тямі. Якщо ні - застосуйте реанімаційні методи: штучне дихання, непрямий масаж серця. Річ проста, зазвичай гадають випадкові рятівники. Не так вважають фахівці.

Павлина Поліщук, фельдшер:

- Найбільша помилка людей, які роблять непрямий масаж серця, це те, що вони не в правильному місці нажимають на грудну клітку.

А чи знаєте ви, що тиснути треба на два пальці вище ребер, тільки випрямленими руками, і вдавлювати сантиметрів на п'ять? Та й це не все.

Павлина Поліщук, фельдшер:

- Якщо ми робимо рот в рот, потрібно також, помилка людей - вони не прикривають нос. Потрібно прикрити нос, відкрити рот і робити два вдохи.

Якщо робити не правильно, то щонайменше - зусилля марні, а то й нашкодити можна.

Павлина Поліщук, фельдшер:

- Летальні випадки, людина може померти при неправильних діях.

Своє слово кажуть терапевти. Померти можна й від температури. Ні, не в разі зараження новим штамом грипу, а й за звичайної застуди. Згадайте: коли морозить, що робите? Зазвичай, перетворюєтеся на людину-термоса, під купою ковдр і грілок. Треба ж навпаки - охолоджуватись.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Дыхание идёт разными путями, через легкие, через кожу, и чем больше открытая поверхность кожи, тем быстрее идет испарение, тем быстрее человек охлаждается и снижается температура.

Медики радять: просто вжити жарознижувальних препаратів, але тільки коли на градуснику більше тридцяти восьми, й лягти під ковдру. Так температуру переносити легше, й вона швидше минає. І ще про гаряче - опіки. Чим змащуєте їх ви - ліками, олією, кефіром? Даремно.

Марина Крапівнер, лікар-терапевт:

- Когда мы обожглись, кипятком, сковородкой, огнем, такие ожоги смазывать не стоит, потому что мы создаем пленку, под которой продолжается воздействие тепла, и ожег получается более глубоким.

Те саме й у разі невдалого засмагання. Просто стати під прохолодний душ і потерпіти хвилин п'ятнадцять. Опік, принаймні, буде вже не таким болючим і глибоким.

Олена Ткаченко, Олександр Кругликов, Олексій Волосевич.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.