Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Здоров'я

Вибрати дату
RSS

Більшість іграшок небезпечні для дітей

12 грудня 2012, 23:11

Кожна друга дитяча іграшка в Україні - потенційно небезпечна, бо не відповідає стандартам. Найголовніша вада - немає сертифікатів. Чимало забавок із токсичними металами в начинці.

Алла для Єгора купує тільки корисне. Іграшки, приміром, щоб розвивали - й увагу, й моторику. Таке видивляється будь-де.

- Если я окажусь на базаре и увижу что-то, я не буду скрывать - я куплю.

Безпекою іграшок цікавиться. Утім, сертифікатів у продавців не питає. Чи не нашкодить малюкові - визначає на око й за ціною.

Алла, мешканка м. Києва:

- Ну опять же, надо не гоняться за ценой дешевой, чем дешевле, тем, естественно - это не очень хорошо.

Обирати забавки дітям нині треба дуже обережно. Кожна друга таїть неприємний сюрприз.

Сергій Кияниченко, керівник управління Держспоживінспекції України:

- Всього перевірено понад 255 тисяч іграшок та забраковано державною інспекцією із питань захисту прав споживачів відповідно до закону про ринковий нагляд - 154 тисячі, тобто це 60% від перевіреної продукції.

Основна її вада - немає супроводжувальних документів. Утім, зустрічаються й страшніші порушення. Як ото вміст токсичних металів. Чи багато таких убивчих іграшок продають у столиці - з'ясовували експерти. Тестували півсотні забавок. Купували їх і на базарах, і у крамницях. Більшість - виробництва Китаю, частина з Європи, траплялися й вітчизняні.

Ольга Цигульова, координатор Всеукраїнської екологічної громадської організації:

- 7 зразків - 14%, містять свинець, 10 зразків, тобто 20%, містили сурьму, 5 зразків містили мишьяк, 1 - ртуть, 3 зразки - хром, 1 зразок - кадмій.

Результати шокували. На дітей ці метали впливають дуже. Ось приміром, оливо та ртуть - нейротоксиканти. Призводять до дефіциту уваги, порушення координації, анемії. Антимон та мишьяк - канцерогени. Спричиняють онкологію. Експерти закликають батьків ретельно обирати іграшки. Бо ж якість не гарантована навіть у великих маркетах.

Сергій Кияниченко, керівник управління Держспоживінспекції України:

- При перевірці 600 зразків продукці не надала 594 декларації про відповідність цього товару. Це велика торгівельна мережа.

Керуватися батькам пропонують зором і нюхом. Не купувати того, що різко пахне й ріже кольором очі. Радять шукати й малюнка на пакованні - у вигляді трилисника.

- Це трилисник, який має бути, і циферки знизу такі - це інформація, що продукт відповідає нашому закону.

Олена Ткаченко, Святослав Мелешкін
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.