Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 20 травня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Здоров'я

Вибрати дату
RSS

У Луцьку скажений пес покусав дітей

9 липня 2013, 22:31

Двоє дітей і дорослий постраждали від щелеп чотирилапого в Луцьку. Там вулицею продовж кількох днів вештався скажений пес. Спершу, кажуть, тварина не була агресивною. Лише інколи полювала на домашню птицю, а коли хвороба загострилася, почала атакувати людей.

Шестирічний Богдан та на два роки молодший Марко від нападу невеличкого пса оговтуються в сусідніх палатах. Біля обох чергують матері. В одного малюка ушкоджена нога, в іншого рани складніші - чи не на всьому тілі хлопчика.

Марк, постраждалий:

- Я їхав на велику додому, а собака на мене напала.

- Велика та собака була?

- Ні.

- Вона гавкала перед тим, можливо, злякала тебе чи відразу накинулася?

- Відразу кинулася. 

- Ти злякався?

- Так.

- А куди тебе покусала?

- За руку, вухо і голову. 

Доки малих везли до травмпункту, агресивного Бобика зловили й доправили до собачого притулку. За два дні він здох. Розтин показав, що від сказу. Постраждалих одразу ж ушпиталили - лікувати почали спочатку.

Федір Кошель, керівник управління охорони здоров'я Луцької міськради:

- Інкубаційний період від 12 днів до 90 може тривати. Але в основному місяць-півтора захворювання може початися, якщо собака дійсно заражена сказом. Але заходи відомі, і ми їх дотримуємося. Ввели антирабічний гамоглобулін. Почали щеплення.

У клініці обидвоє хлопчиків пробудуть ще кілька днів. Їхні рани потроху загоюються, але без медичних оглядів тричі на день - ніяк. Малим пацієнтам щодві години міряють температуру, намагаються вивести зі стресового стану.

Валентина, мати постраждалого:

- Злякався. От ми зараз виходимо на вулицю, то він ворон боїться. Наляканий.

Емоційно постраждали й самі батьки.

Діна, мати постраждалого:

- Переживань було багато. Дуже. Це - навіть не те слово. Це ж вартує життя дитини. Якби ту дитинку не покусала собака і ми не взнали б, не знаю, яке б було закінчення…

Від початку року лише в Луцьку бродячі пси триста разів нападали на людей. У 70-ти випадках від їхніх зубів постраждали діти. Медики радять: якщо бачите надмірно збуджену тварину, або ж навпаки - в'ялу та ще й з піною біля пащі - оминіть її, а потім обов'язково зателефонуйте на гарячу лінію комунальних служб. Та що епізодичні відловлювання виправлять ситуацію, чиновники сумніваються.

Федір Кошель, керівник управління охорони здоров'я Луцької міської ради:

- Взагалі в рік у нас йде десь до 700 покусів. Воно протягом останніх років не збільшується, не зменшується. Кормова база у Луцьку хороша. Собаці не варто займати якусь певну територію, щоби прогодуватися. Тут біля кожного смітника можна поїсти. Наші люди їх підкормлюють, і ця справа не зникає.

Та все ж з безпритульністю тварин у місті боротимуться. Цьогоріч Луцьк має почати будівництво вольєра європейського взірця. Там утримуватимуть півтисячі вакцинованих і стерилізованих собак.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова,
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.