Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 29 вересня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

У Черкасах аварійний будинок став пасткою для десяти сімей

26 серпня 2010, 13:08

Для десяти родин, що живуть у старенькій черкаській двоповерхівці, оселя стала справжньою пасткою. Навіть косметичного ремонту будинок не бачив уже двадцять чотири роки. Потріскалися стіни, провалилася стеля. Каналізації немає взагалі, туалет на подвір'ї - то зона найбільшої небезпеки. Рятувати ж людей від потенційного лиха не хоче ніхто.

Двоповерхова пам'ятка архітектури кінця дев'ятнадцятого століття і за сумісництвом пастка для десяти родин. Пліснява й тріщини на стінах, завалена стеля й дірява підлога - у таких умовах люди мешкають майже двадцять років. Каналізації немає, єдиний туалет - і той на вулиці. Ще й в аварійному стані.

Наталя Кучина, мешканка м. Черкас:

- Недавно на него дерево упало, мы его оттащили. Второе дерево вот над ним нависло и вот- вот скоро упадет, и убьет кого-то.

Ремонту в будинку не робили з 86-го року. За цей час згнили дерев'яні перекриття. Люди кажуть, що не дощ - то вселенський потоп. Навіть за аномальної спеки у підвалі води - по коліно. Квартира Наталі Кучиної на першому поверсі. Жінка розповідає, перекриття під спальнею геть прогнило. Тож боїться, що одного разу прокинеться в підвалі.

Наталя Кучина, мешканка м. Черкас:

- Куски, просто глыбы падают всего. Перекрытия там деревянные, оно все сгнило и грибок над головой навис. В техпаспорте там написано, что перекрытия там бетонные, а их там никогда не было и не будет. Хоть бы новые деревянные поставили.

Споруда знаходиться на балансі Соснівської служби утримання будинків. Помешкання приватизовані, квартплату мешканці сплачують сумлінно. Натомість за весь час у будинку не зробили навіть косметичного ремонту. Люди неодноразово зверталися до міської влади: писали заяви, збирали підписи. Та марно.

Олена Городиська, мешканка м. Черкас:

- Вот у меня есть документы, у моей соседки документы, что состояние дома на 90-й год было ветхое. Сейчас, как мне сказали, ветхость эту сняли. По какой причине - мне никто не объяснял. Документов на ветхость фактически нету, их никто не показывает.

Керівник житлового відділу Володимир Фастовець гортає список аварійних будинків. У Черкасах таких 35, але адреси "Замковий узвіз, 1" у переліку немає. Щоб будівлю визнали непридатною для життя, треба збирати комісію міськвиконкому.

Володимир Фастовець, керівник житлового відділу Черкаського міськвиконкому:

- Міжвідомча комісія виходить на місце, і там визначає: якщо ізнос будівлі більше 50 процентів і загрожує мешканцям обвалом, то таке питання актирується і виноситься на виконком, і виконком переводить його в статус нежитлового.

У Черкаському міськвиконкомі про ці негаразди й не чули. Заступник міського голови каже: 2004-го будинок перевіряла комісія управління ЖКГ, але підстав для визнання його аварійним не виявили. Допомогти людям влада не може, бо квартири в ньому приватизовані.

Андрій Дзюба, заступник міського голови м. Черкас:

- Це на сьогоднішній день приватні квартири, і закон не дозволяє їх ставити на чергу. Є варіант через суд зробити реприватизацію, тоді вони зможуть отримати інші квартири. Сейчас єдиний варіант - створювати їм ОСББ і брати дом у свої руки.

Поза камерою чиновник пообіцяв зібрати комісію, яка обстежить будинок. Та коли це буде, не сказав. Тим часом, мешканці двоповерхівки з жахом чекають осінніх дощів. Люди бояться, що після злив будинок може завалитися.

Станіслав Кухарчук, Володимир Тихомир.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Співчуваю.За 20 років організуватися і зробити навіть капітальний ремонт для СЕБЕ,а не для когось НЕ ПРОБЛЕМА.Ледачі ви нешановні.А в селі як?Кожен для себе.Дах,тин,городи,інше.Ви там живете,користуєтесь всім і не в змозі скинуться та для СЕБЕ зробити затишок та комфорт.А чому державі не допомогти краще сиротам,малозабезпеченим,погорільцям,онкохворим?Чому ледацюгам?
Во-во. Попривыкали на казённых харчах... В стране разруха, дороги хуже фронтовых - а им евроремонты за городской бюджет подавай

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.