Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Як скупатися на Богоявлення і не захворіти?

19 січня 2011, 12:12

Водохресний екстрим. На свято Богоявлення українці не лякаються морозів, і йдуть пірнати. Вірують: так можна змити всі гріхи й оздоровитися. Напередодні масового занурення в ополонки кореспонденти "Свідка" дізнавалися, як скупатися правильно й не захворіти.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Все, точно пірнати. Водохреща ж! Не лякає ані холод, ані крижана вода, ані стояти голяка перед купою народу. У вас такі ж думки? Тоді пригальмуйте, і зважте, чи це безпечно.

Почнемо з приводу. Водохреще - це не старт для моржування. Купаються на честь свята - Богоявлення.

Ігумен Лонгин, чернець Києво-Печерської лаври:

- Коли Господь наш, Ісус Христос, явив себе світові, прийшов на Йордан, і прийняв від Іоанна Хрестителя хрещення.

Тому православні вірують, цього дня, дев'ятнадцятого січня, вода на землі стає святою. Пірнувши в неї, можна змити гріхи. Підтверджують це священики. Проте, не все так просто.

Ігумен Лонгин, чернець Києво-Печерської лаври:

- Головнішим у цьому святі є наше духовне очищення - покаяння.

Потрібно піти до храму: сповідатися і причаститися. А вже потім братися до процедур - пити святу воду. А в ополонку пірнати - то за бажанням.

Ігумен Лонгин, чернець Києво-Печерської лаври:

- Цей звичай не є обов'язковим, у цьому святі люди повинні звертати увагу на своє здоров'я.

Тож слово лікарям: кажуть, для імунітету корисні перепад температур і короткочасне охолодження організму. Пірнання у крижану воду називають не інакше, як позитивним стресом. Та є й "але".

Вікторія Форосенко, лікар-терапевт:

- Если человек не закаленный, не тренированный, ведет образ жизни, характерный для большинства горожан, - просиживать целый день за компом, из теплой квартиры, в теплую машину и так далее, ему окунуться, та еще и посидеть чуть больше в воде, - это гарантирована какая-то проблема со здоровьем.

І це попри величезний перелік хвороб, з якими в ополонку лізти не рекомендують. Занедужання верхніх та нижніх дихальних шляхів, ендокринної, серцево-судинної систем, щитівки, холодова алергія, застуда, пневмонія, туберкульоз, епілепсія, хронічні холецистити та панкреатити, гепатити, цукровий діабет, порушення функцій нирок, вагітність. Якщо бажання зануритися ще є - слухайте МНСівців.

Вікторія Рубан, керівник прес-служби ГУ МНС України в Київській області:

- В кожному районі, місті, містечку, селищі є місця, які будуть спеціально обладнані для проведення свята Водохреща, за це відповідають представники районних, місцевих органів влади, також у всіх цих місцях будуть чергувати фахівці МНС, фахівці МВС, тому можливість попасти в халепу там - мінімальна.

У столиці в Гідропарку напередодні свята вже почали споряджати причал. Цивілізовано купатися можна буде й на оболонській Прирічній, озері Тельбіні на Березняках, у парку Мамаєва Слобода. А тепер - найголовніші правила пірнальників. Передусім - ані краплі алкоголю. Принаймні, до занурення.

Вікторія Форосенко, лікар-терапевт:

- Должна быть одежда, чтобы ее можно было легко снять, и так же легко одеть, нужно с собой взять какой-то коврик, подстилку для ног, чтобы, когда вылезете, не стоять голыми ногами на льду, на снегу.

Перед купанням зробити невеличку зарядку - розігріти тіло. А потім - сміливо в ополонку.

Вікторія Форосенко, лікар-терапевт:

- Находиться для новичка в проруби не больше 10-15 секунд.

Вийти на берег й обтерти тіло жорстким рушником. Першою натягти шапку, а потім усе інше. І, нарешті, випити гарячого чаю. Бажано зайти в тепле приміщення. Тоді буде вам щастя, здоров'я і долучення до великого православного свята.

Олена Ткаченко, Олексій Волосевич, Святослав Мелешкін.
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.