Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Домогосподині вимагають зарплатні, відпускних та стажу

29 квітня 2011, 20:38

Домогосподиням - мінімальну зарплатню, зарахування трудового стажу та дармове оздоровлення дітей. Отакі гасла висувають самі хазяйки, які щорік як об'єдналися у профспілку. Чи можуть вони повноправно святкувати День міжнародної солідарності трудящих?

День. Дитячий майданчик. Гуляє мама з двома дітьми. Потім підуть додому, пообідають, молодша - спати, старша - до уроків. Жінка ж прибиратиме. Отакий розпорядок дня у домогосподині Альони.

Альона Жежера, домогосподиня:

- Я виконую, як і всі жінки, всю хатню роботу і мені здається, що так і потрібно, впринципі.

Здається, тільки в американських серіалах домогосподині - красуні, з гарними статурами, без матеріальних проблем, і багато не працюють. Україна теж багата громадсько-активними хазяйками, які створили профспілку домогосподинь.

Ольга - лідерка спілки та домогосподиня. Вона взялася обстоювати права своїх колег перед державою.

Ольга Коваленко, керівник Всеукраїнської профспілки домогосподинь:

- Она должна иметь право выбора и соцпакет, она должна быть защищена: иметь минимальную зарплату, отпускные для оздоровления хотя бы одного ребенка и, безусловно, все должно идти в стаж.

Українок надихають колеги з Росії. Там лідерки домогосподарської організації домоглися ухвалення закону про нарахування стажу та пенсії жінкам, які вдома хазяйнують. Щоправда, це тільки для дружин військовослужбовців і дипломатів. Українська профспілка існує вже рік. Чи зважили на її вимоги чиновники?

У міністерстві праці та соціальної політики за тиждень не знайшли і хвилини для зустрічі зі знімальною групою "Свідка". Натомість надіслали письмову відповідь.

Йдеться в ній головно про те, чому домогосподиням годі сподіватися. Пишуть - це не офіційна професія, й вона такою не стане. Бо немає ознак трудових відносин, бо то добровільний вибір жінки в межах родини. Тож усі вимоги зарплатні, стажу й пенсії - безпідставні. Підтверджують це і в міжнародній конфедерації профспілок.

Юрій Курило, віце-президент Всеукраїнського об'єднання солідарності трудівників:

- В світі немає прецедентів, коли домогосподарки такого плану визнані як працівники, які претендують на пенсію чи якісь соціальні пільги, вони будуть мати пенсію, але соціальну, вона мала та пенсія.

Та в об'єднанні домогосподинь рук не покладають. Діють самотужки. Дармову допомогу жінкам запропонували юристка, нотаріус. Також невдовзі відправлятимуть оздоровлюватися дітей незаможних хазяйок.

Ольга Коваленко, керівник Всеукраїнської профспілки домогосподинь:

- Ведем переговоры с начальством заводов, учебных заведений, у которых есть свои базы отдыха, которые готовы предоставить либо на льготных условиях, либо вообще бесплатно для наших малоимущих женщин - членов профсоюза - отдых на лето.

Психологи ж радять домогосподиням на обов'язках своїх не зациклюватися. Черпати нове в усьому.

Юлія Чаусова, психолог:

- Женщинам бы неплохо развиваться хотя бы в той сфере, где они сейчас работают - в быту, читать новые рецепты, о новых способах воспитания детей, заниматься украшением дома, почему бы и нет.

Тоді життєвий вибір буде легшим і яскравішим.

Олена Ткаченко, Артур Терещенко, Юрій Нестеренко
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.