Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Сморід вже понад чотири роки не дає мирно жити селянам на Івано-Франківщині

3 травня 2011, 14:31

Від неймовірного смороду понад чотири роки страждають мешканці кількох сіл на Івано-Франківщині. Неприємний запах шириться зі свинокомплексу, що розташований на орендованій території. Кілька років тому селяни вже вимагали змінити технологію утилізації відходів. Нині ж незадоволені люди дедалі наполегливіше виступають проти смердючого сусідства.

Обіцяли багато - інвестиції, робочі місця та розвиток реґіону. А от про екологію чомусь ніхто не подумав.

Ігор Тимчишин, керівник відділу екологічної інспекції в Івано-Франківській області:

- Мають місце час від часу, як от сьогодні витоки гноївки при порушенні технології транспортування, що фіксуються нами нараховуються збитки і притягуються посадові особи підприємства до адміністративної відповідальності.

Свинокомплекс, обіцяли, працюватиме за новими технологіями. Вони передбачатимуть закриті приміщення і виведення газів бродіння гноївки через систему труб. За таких умов гній, який вивозять на поля, практично не смердить. Інвестор і сьогодні запевняє - працюють за останнім словом техніки.

Кристіан Якобсен, виконавчий директор свиноферми:  

- Ми пильнуємо за новинками обладнання та технологій. Зокрема щодо підземних трубопроводів, щоб безпечно та швидко доправляти відходи на поля.

Це на словах. А ось так виглядає насправді. Мешканці навколишніх сіл нарікають - тхне так, що жити поряд неможливо. Скаржаться навіть працівники самого підприємства.

А от у районної санепідстанції все під контролем. Тут запевняють - постійно беруть проби. Все в межах норми.   

Богдан Пеленичка, головний лікар Калуської районної СЕС:

- Як зняти запах чи зовсім його усунути - ще невідомо. Ми приписом зобов'яжемо розглянути їх технічний регламент.

Кілька років томУ селяни заявляли - якщо не вирішать питання смороду, вимагатимуть закрити підприємство. Їм обіцяли - дослухаються. Сьогодні екологи вже вкотре тимчасово заборонили вивезення добрива на поля. До висновків експертизи…

Володимир Гарматюк, Василь Смага
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.