Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Огляд подій на Сході України

14 квітня 2014, 21:04

Cепаратистські настрої охопили всю Донеччину. Вихідними в семи великих містах проросійські налаштовані активісти захопили райвідділи міліції та інші адміністративні будівлі. Щонайменше двоє убитих, більше двох десятків поранено - такі наслідки протистояння із заколотниками.

Так почалися вихідні в Луганську. Біля будівлі місцевого СБУ на барикадах - тихо. Проросійські активісти слухають радянських пісень і гріються біля багать. Попри чутки, обладміністрації не штурмували, але висунули чиновникам вимоги - провести референдум й узаконити Луганську народну республіку. На кшталт самопроголошеної в Донецьку. Тут сепаратисти й досі скандують гучні гасла.

Утім, недільний ранок дивував спокоєм. Ще б пак - основні запеклі бої перемістилися на Донеччину. В кількох великих містах агресори почали захоплювати міліційні відділи й адміністративні будівлі. У Слов'янську добре озброєні люди в камуфляжі за підтримки чоловіків у спортивних костюмах і балаклавах напали на райвідділок і приміщення СБУ. На бік сепаратистів перейшов чи не повним складом місцевий Беркут. Мер міста теж схвалила заколот.

Блок-пости, барикади й озброєні палицями люди - таке нині в Маріуполі. Прибічники федералізації захопили міську адміністрацію. Українського прапора над нею просто зірвали. 

- Молодец! Молодец!

- Мое имя Рома, я вырос в этом городе, что происходит?

- Сейчас решается судьба нас, этой земли.

Після цього більше півтисячі агресивно налаштованих молодиків рушили штурмувати райвідділ міліції. Утім, тут саме відбувався нечисельний мітинґ за єдину України. Учинилася бійка.

Унаслідок конфлікту постраждали до десятка людей з патріотичного мітинґу. Попередньо, шістьох побили дуже, вони - в реанімації. Утім, і проросійські активісти не продовжили штурму райвідділку.

Відбити напад агресора правоохоронцям вдалося й в Єнакієвому. Проте сепаратисти захопили будівлю мерії, біля якої вони влаштували мітинґ, і навіть розгорнули польову кухню. Також заколотники захопили адмінприміщення в Харцизьку, Жданівці й Макіївці. Минулося без постраждалих.

- Здание не захватывали, сюда просто зашли люди.

Дісталися терористи й Краматорська. Там невідомі, але добре екіпіровані, озброєні до зубів люди в камуфляжі прийшли до відділу міліції.

Сепаратисти зуміли прорватися до будівлі. Потім їм на поміч стали люди у простому одязі й масках, які поспішили зняти українські прапори. Знову лунали постріли. Глядачів цього дійства відганяли бойовики, причому з дуже російським акцентом.

- Пацаны, отойдите, дальше, дальше, за поребрик.

Зі стріляниною заколотники таки потрапили в райвідділок. Звідти вже ввечері виступили ватажки місцевого сепаратиського руху. Вони говорили до населення, але виявилося: мешканці ідеї федералізації не підтримують. 

- Да иди ты в жопу со своим Донбассом! Украина! Украина! Валите отсюда!

Отже, нині мапа охопленого хвилею сепаратизму Сходу така. В обласних центрах - Харкові й Донецьку - захоплені адміністрації, у Луганську - будівля СБУ. В райцентрах - Макіївці, Маріуполі, Єнакієвому, Харцизьку й Жданівці - в полоні агресорів мерії. Приміщення правоохоронних органів цілком або частково в руках нападників у Горлівці, Слов'янську й Краматорську.

Олена Ткаченко
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.