Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Реакція світу на зустріч в Женеві

18 квітня 2014, 22:13

Генсек ООН сподівається на реалізацію женевської угоди. Пан Гі Мун радий, що вдалося  домовитися про невідкладні заходи. Проте зазначає: ситуація в Україні, як і раніше - надзвичайно нестабільна. США засумнівалися у правдивості намірів Москви й готують санкції.

У Вашингтоні сумніваються, що Росія виконає женевську угоду. Американський президент Барак Обама привітав домовленості з урегулювання кризи, яких досягли під час чотиристоронніх переговорів. Вони передбачають роззброєння незаконних формовань та звільнення адміністративних будівель. Жодного слова про федералізацію в документі немає. Москва вперше за час конфлікту, під тиском міжнародної спільноти, сіла за стіл перемов з Києвом. Тепер Вашингтон чекає на конкретні дії, хоча налаштований скептично.

Барак Обама, Президент США:

- Сподіваюся, упродовж кількох наступних днів ми справді побачимо, як вирішують це питання. Хоча, зважаючи на минулий досвід, не думаю, що варто на це розраховувати. Ми маємо бути готові до того, що доведеться дієво відповісти на подальші намагання росіян втручатися на сході й півдні України. 

США попереджають: якщо Кремль не виконає зобов'язань, разом із союзниками запроваджуватимуть нові санкції. Їх росіяни відчують майже одразу, документальну базу про всяк випадок вже створено.

***
Поляки бояться вторгнення росіян. Громадяни відчувають найбільшу загрозу для незалежності їхньої країни за останні 25 років. Такі результати соціологічного опитування, проведеного у квітні компанією СBOS. Що федерація становить небезпеку -  вважають 80% учасників дослідження. Загрозу незалежності країни відчувають 47%. Стривоження серед поляків різко зросло останніми місяцями. Схожа ситуація була в далекому 1991-му році. Тоді відчували небезпеку 44% населення.

***
У Балтійське море рухається п'ять військових кораблів НАТО. Група складатиметься з суден Норвегії, Нідерландів, Бельгії та Естонії. До країн Балтії  відрядили також літаки-винищувачі. Канада спрямує в реґіон шість бойових машин Військово-повітряних сил CF-18 і два десятки штабних офіцерів. У такий спосіб Альянс хоче посилити обороноздатність своїх східноєвропейських союзників.

***
Італійські енергетики хочуть постачати газ Україні. Таку можливість вивчає компанія Eni. Раніше Київ вів переговори про доправляння блакитного палива з Європи німцями та французами. Тим часом, Європарламент остаточно вирішив не будувати газогону "Південний потік". Спільний російсько-італійський трубопровід мали прокласти, оминаючи Україну, по дну Чорного моря до Болгарії, і далі - на Захід.

Володимир Світлий
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.