Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Суспільство

Вибрати дату
RSS

Загроза терактів - як діяти мирним жителям

27 лютого 2015, 13:16

Вибухи - сплановані чи через необережність - останнім часом лунають чи не щотижня. І не лише у зоні АТО, а і в мирних містах та містечках. Що може допомогти виявити небезпеку і як діяти, якщо пекельна машинка таки спрацювала?

Людна вулиця великого міста. Біля зупинки громадського транспорту стоїть непримітна господарська сумка. Поряд не видно власника. Здавалося б - типова ситуація, але наслідки можуть бути непередбачувані. Як слід діяти - українці загалом знають. 

- Пройти дальше. Ну в милицию можна принести или вызвать.

- В первую очередь подойти, осмотреть ее, а потом уже принимать решение.

- Не думаю, що я самотужки щось взявся б там робити, я б покликав би...

- В милицию наверное сообщила б. Одразу б.

Однак більшість зізнаються - уваги на сторонні речі майже не звертають. І це найголовніша помилка, кажуть рятувальники. Тож радять - насамперед, аби попередити теракт,  потрібно бути пильним і звертати увагу на дрібниці. Коробки, валізи, сумки, дипломати, дитячі іграшки і навіть пакети для сміття - якщо поблизу цих речей немає власника, або ж вони розташовані в не притаманному для них місці - уже варто занепокоїтись.

Тетяна Стець, кореспондентка:

- Перше, що потрібно зробити, помітивши підозрілий предмет на вулиці - відійти від нього на безпечну відстань - мінімум 100 метрів. Повідомити про свою знахідку людей, які знаходяться поруч, та найголовніше - викликати міліцію та рятувальників і дочекатись їх.

Євген Мамонов, заступник керівника вибухотехнічної лабораторії криміналістичного центру МВС України:

- При обнаружении подозрительного предмета в помещении он должен сообщить персоналу данного учреждения о своей находке с последующим покиданием данного учреждения.  

Фахівці також радять у жодному разі не приймати подарунків від незнайомих людей і відхиляти пропозиції незнайомців попильнувати їхні речі. І ще наголошують - за хибний виклик міліції громадянинові не загрожує відповідальність. Адже за пильність та небайдужість закон не карає.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ ДСНС України у м.Києві:

- Якщо це не виявиться якоюсь небезпечною речовиною або предметом, люди не повинні боятися, що їх оштрафують. Краще ми черговий раз впевнимось, що все таки безпечно, аніж якщо ми пройдемо мимо і ми могли б заподіяти цій біді, а вона таки станеться.

Якщо ж попередити теракт не вдалося і він таки стався, тут головна порада - не панікувати.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ ДСНС України у м.Києві:

- Якщо поряд з вами є люди, які потребують надання медичної допомоги, то, звичайно, викликати працівників швидкої допомоги, працівників міліції. І звичайно, якщо є така можливість - надати допомогу.

Тетяна Стець, Денис Голиков, Олександр Стратійчук
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.