Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 16 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Військова медицина України готова до будь-яких хвороб

6 листопада 2009, 17:16
Дата ефіру/події: П’ятниця, 6 листопада 17:16

Епідемія грипу мобілізує не тільки цивільну, а й військову медицину. Завдяки жорстким методам армійцям вдається протистояти вірусу. Про досягнення вітчизняних військових лікарів, і не лише в боротьбі з епідемією – розповість Дмитро Ільчук.

Їм перекривають кисень і піднімають на двадцять кілометрів над землею. Це єдина в Україні лабораторія, де випробовують організм пілотів військових літаків.

Свої називають його Лукичем. Інженер барокамери Василь Божко вже дев’ять років випробовує організм льотчиків кисневим голодуванням. Зараз він наполовину розрідить повітря у герметичній ємності й спостерігатиме за реакцією піддослідного. Охочі до надзвукових польотів проходять у барокамері дві процедури: підйом і перепад.

Василь Божко, інженер відділення Військово-медичного центру:

- Підйом – це гіпоксія – кисневе голодування, а ще є перепад, там скорость зниження трохи більша, щоб дати нагрузочку, щоб лікар точно сказав, що в нього – носик нормальний, вуха нормальні.

Ніс і вуха – нормальні. Командир бригади тактичної авіації Сергій Бихот за штурвал над звуковика МіГ 29 сісти готовий. Дослідження в барокамері – ділиться враженнями пілот – минуло майже непомітно.

Сергій Бихот, Командир бригади тактичної авіації :

- Начинает серце биться чаще. Это естественная реакция человека. По ощущеним становиться прохладней, холодно.

Така барокамера - в Україні лиш одна – у Вінницькому військово-медичному центрі центрального регіону. Тут проходять не тільки медичні випробування

Петро Колесюк, директор Військово-медичного клінічного центру:

- Військово-медичний клінічний центр центрального регіону забезпечує надання медичної допомоги військовослужбовцям сімок областей: Вінницька, хмельницька, Черкаська, Житомирська, Кіровоградська – частково, Київська.

У лікарів з Військово-медичного центру зараз гаряча пора. Готуються дати відсіч вірусному агресорові. Три гігантські Крази з чотирма сотнями дрібних пакунків. Це підготовлений до відправки мобільний госпіталь. З операційною та спеціальною лабораторією, він може прийняти до ста пацієнтів одночасно.

Юрій Подолян, в. о. командира мобільного госпіталю:

- Останній виїзд запланований для ліквідації наслідків захворювання на грип, тому передова мобільна група укомплектована терапевтичним майном та відділенням інфекційного профілю. Укомплектовані також медикаментами. Специфічні медикаменти для боротьби з вірусом, захворюванням грипу.

До Військово-медичного центру доправляють хворих з особливо тяжкими недугами: інфарктами, численними травмами, серйозними опіками. Транспортування у звичайній машині швидкої для таких пацієнтів може закінчитися трагедією. Тому медики використовують реанімобіль.

Андрій Корсун, керівник відділення військово-медичного центру:

- Збройні сили отримали два таких автомобілі, один – Київ, один – наш військово-медичний клінічний центр. Цей автомобіль ми назвали Оксана.

Чому Оксана - ніхто пояснити не може. Їздить ця дівчина всією Україною. Чи не щодня – тяжкі хворі. Абсолютну більшість рятують – запевняють лікарі. Ось і зараз – треба мчати на виклик.

Дмитро Ільчук, Кирило Коротких, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.