Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Львівський вчений знайшов спосіб знизити аварійність на небезпечних ділянках дороги

21 липня 2010, 13:59
Дата ефіру/події: Середа, 21 липня 13:59

Три роки тому Назар ущент розбив свій автомобіль. Дивом вижив у тій аварії. Потім кілька місяців боявся сідати за кермо. Згадуючи ті події, і досі не може пояснити, що ж сталося насправді.

Назар Шегін, водій:

- Тяжко пояснити, чому воно так получилося. Їдеш по прямій дорозі, тут ні з того ні з сього тебе так якби виключає з того періоду часу, коли ти тримаєшся дороги. Буквально, я тільки почав осознавати, що я злітаю з дороги.

Експерти з'ясували причини аварії, в яку потрапив Назар. Висновки разючі.

Любомир Сопільник, керівник Наукового центру ГУМВС України у Львівській області:

- Якщо подивитися, то на даній ділянці приблизно електромагнітне поле в 50 раз перевищує санітарно-допустиму норму для людей.

15 років тому Любомир Сопільник вирішив розкрити таємницю дорожнього "полтергейсту". За допомогою спеціального пристрою він обстежив сотні кілометрів доріг і таки з'ясував, чому фатальні аварії трапляються у тих самих місцях. Все через електромагнітне випромінювання.

Любомир Сопільник, керівник Наукового центру ГУМВС України у Львівській області:

- Це означає всі збійні процеси на клітинному, молекулярному, білковому рівні, людина не бачить то, що є насправді, в людини час реакції збільшується, збільшується її температура, збільшується або зменшується черепний тиск.

А ще у таких місцях погіршуються увага та сприйняття, виникає ефект "сповільненого кадру". Тож у найпростіших, здавалось би, ситуаціях, досвідчені водії не можуть втримати керма. Це й стає причиною безглуздих та геть незрозумілих ДТП. Щоб запобігти цьому, науковець розробив спеціальні попереджувальні знаки. У сусідній Польщі їх встановили ще років з десять тому. В Україні це поки що проект. Нині Любомир Сопільник очолює Науковий центр Головного управління міліції Львівщини. І планує ближчим часом впровадити в життя ще одну із своїх ідей. Дослідник твердить: кількість аварій стрімко зростає під час магнітних бур.

Любомир Сопільник, керівник Наукового центру ГУМВС України у Львівській області:

- Є негативний вплив магнітних бурь, і на водіїв в ці дні, доведено, дуже збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод.

Аби зменшити аварійність на дорогах, дослідник у погонах вирішив провести своєрідний експеримент. Відтепер правоохоронці посилено патрулюватимуть на шляхах саме під час магнітних бур. Фахівці обсерваторії "Львів" завчасно попереджатимуть правоохоронців про такі дні.

Михайло Сень, старший інспектор УДАІ у Львівській області:

- В ці дні і години, які будуть визначені науковим центром, будуть виставлятися додаткові наряди. В нас є визначені аварійно-небезпечні ділянки. І от за рахунок збільшення кількості нарядів, будемо проводити профілактику скоєння автопригод.

Керівник геомагнітної обсерваторії на власному досвіді переконався, що "дорожній полтергейст" - не вигадка. Не раз потрапляв у місця, де і з машиною, і з ним відбувалися дивні речі.

Юрій Сумарук, керівник групи геомагнітних обсерваторій:

- Ніби і дорога пряма, і видимість хороша, покриття асфальтне добре, а аварійність постійно там є. Тобто аварії відбуваються постійно, якісь курйози з машиною відбуваються.

Коли ж шофер потрапляє у таке місце під час магнітної бурі, ризик аварії зростає у кількадесят разів.

Юрій Сумарук, керівник групи геомагнітних обсерваторій:

- Коли ви рухаєтесь по певній трасі чи знаходитесь у певному місці, де є умови такі в землі, які посилюють це електромагнітне випромінювання, і вплив на людину буде більший.

Фахівці магнітної обсерваторії "Львів" здатні з точністю до дня визначити, коли саме на Львівщині буде магнітна буря. Керівник обсерваторії каже: влітку та взимку вчені фіксують своєрідне затишшя. Тоді як навесні і восени такі бурі трапляються значно частіше. Відстежувати ці процеси допомагають спеціальна апаратура та багаторічний досвід спостережень. Розробники переконані: проект допоможе не тільки суттєво зменшити аварійність на дорогах, але й врятує не одне життя.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.