Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 20 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Тепер усі легально зрубані ялинки будуть мати спеціальне маркування

16 грудня 2011, 11:47
Дата ефіру/події: П’ятниця, 16 грудня 11:47

В Україні оголосили війну браконьєрам, що спробують нажитися на новорічних святах. Розпочинають роботу ялинкові базари. Державне агентство лісових ресурсів попереджає: легальні святкові деревця матимуть спеціальне марковання. Ялинки без нього вилучатимуть і в продавців, і в покупців.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Цього року кожне новорічне деревце повинне мати ось такий штрих-код. Якщо його немає, це означає, що вашу ялинку чи сосну зрубали нелегально. А штраф за це в 274 гривні доведеться сплатити саме Вам.

Маркувати сосни та ялинки починають одразу в лісі. Штрихкод чіпляють на верхівку, аби його було добре видно, та не можна було загубити. Код містить інформацію про походження дерева, а спеціальний пристрій допомагає її зчитувати.

Сергій Мархай, заступник керівника проекту Єдиної державної системи обліку деревини:

- За допомогою даного пристрою - карманного персонального компьютера, який має сканер, за допомогою нього можна провірити де була заготовлена ця ялинка, і легальність її, чи вона заготовлена в лісгоспі.

Покупці ж можуть перевірити походження своєї ялинки. Для цього треба зателефонувати на номер 236 та назвати цифри штрихкоду. Тому боятися, що деревця на столичні базари привезені, скажімо із чорнобильської зони, не варто.

Віктор Сивець, голова Державного агентства лісових ресурсів України:

- Зараз ця практика не існує, чому тому що там заборонено взагалі рубати ліс, тому що він вражений радіацією, і, звичайно, що на такі ялинки не буде електронних чіпів.

Попри те, що ялинковий сезон лише розпочався, у лісах вже є перші браконьєри. Принаймні, у Димерському лісовому господарстві спіймали кількох порушників.

Ніна Панченко, керівник відділу Димерського лісового господарства:

- В цьому році у нас є три випадки виявлених порушників, яких ми притягнули до адміністративної відповідальності, згідно чинного законодавства, збитки порушники сплатили.

Порушників, яких не спіймали у лісі, пильнують на дорозі. Патрулі Даївців разом з інженерами лісгоспів перевіряють усі автівки, що перевозять ялинки.

Юрій Грінченко, інженер Київського лісгоспу:

- Зупиняють, перевіряють супровідні документи, ми скануємо за допомогою КПК бірки на ялинках, якщо такі є, і якщо все легально, машина слідує далі.

Ялинки, що не мають штрихкодів, конфісковують. Далі їх походження перевіряють, а згодом вже із маркованням спрямовують на базари. Там незабаром також мають розпочатись рейди із виявлення незаконно зрубаних дерев.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.