Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Львівщині на Різдво викрали чотири ікони 17 століття

10 січня 2012, 10:54
Дата ефіру/події: Вівторок, 10 січня 10:54

На Різдво на Львівщині з церкви викрали цінні ікони. Зловмисники вночі виламали двері й винесли 4 образи пензля відомого майстра 17-го століття. Віряни впевнені: злочин скоїли на замовлення когось із колекціонерів. Міліція крадіїв шукає.

Паламар Михайло першим прийшов до церкви. Каже: від того, що побачив, ледь не зомлів - в іконостасі бракувало чотирьох ікон.

Михайло Затхей, паламар:

- Ікони Маколая - ця, оця ікона Спасителя і там Ікона Матері Божої і Возенсіння. Там. І тут все було порозкидано, все поламано тут во.

Крадії діяли, найімовірніше, вночі. Виламати дерев'яні двері було не складно. Зловмисники забрали лише дерев'яні образи. Рами залишили. Селяни переконані: ікони винесли мисливці за цінностями на чиєсь замовлення.

Ольга Кондюх, мешканка села Волиці-Деревлянської:

- Моя думка - що то добрі професіонали, і робили на заказ, бо то є велика цінність. Підписаний іконостас живописцем Іваном Рудковичем. Вчора були з національного музею. Казали, що то є тисячі доларів, одна ікона.

Визначити точну вартість ікон не можуть навіть мистецтвознавці, адже для сучасного ринку антикваріату це велика рідкість.

Роман Зілінко, мистецтвознавець Національного музею ім. А.Шептицького:

- Це є найраніші твори Івана Рутковича, це є 1880-роки підписані, еталонні твори, і їх немає тепер. А його речей не так багато збереглося.

Андрій Молодий, колекціонер:

- По 50 тисяч за ікону - то є мінімальна ціна, за яку вони пішли би зразу. Доларів. Хоча, насправді, ціни на таке нема. В українському контексті - це рівень Рембранта.

Правоохоронці роблять усе можливе, та поки що ані ікон, ані злодіїв не знайшли.

Галина Лемішко, в.о. керівника відділу ГУ МВС Україні у Львівській області:

- Уже є порушена кримінальна справа за статтею 82 частиною 3 - "крадіжка з проникненням". На даний час проводиться розслідування, і тривають оперативно-розшукові заходи для того, аби якомога швидше знайти зловмисників.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.