Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Львові засідає перший суд присяжних

1 травня 2013, 00:13
Дата ефіру/події: Середа, 1 травня 00:13

Перший в Україні суд присяжних розпочався у Львові. Народне журі скликали на прохання громадянина Мароко. Його звинувачують у жорстокому вбивстві лікаря восени торік. Тоді ж - у листопаді - став чинним інститут присяжних.

Сьогодні за суддівським столом тісно - там, де зазвичай сидять двоє, ледь розмістилося п'ятеро: додалося троє присяжних. Ще двоє - на лаві запасних. Доля чужоземця, якого звинувачують в убивстві, в руках ще й пенсіонерки, паспортистки та виховательки. Їх обрали з великої кількості людей за суворими критеріями.

Гелена Пайонкевич, юрист Львівської міської ради:

- Особа повинна не мати непогашеної судимості, особа не повинна бути визнана в судовому порядку недієздатною. Особа не повинна мати психічних захворювань, які перешкоджали би такій роботі.

На процесі на лаві запасних Ольга. Вона - реставраторка. Каже, від юриспруденції далека, утім заради життєвого досвіду подалася у присяжні.

Ольга Калитовська, художник-реставратор:

- Це далеко не легка справа, дуже велика відповідальність і певний такий великий моральний тиск на самого себе. Я думаю, що більшість з тих, хто попали туди - мені здається, що вони другий раз не підуть.

- А ви?

- Я думаю, що я також не піду.

Мароканець жорстоко вбив відомого львівського лікаря Леона Фрайфельда. Винним себе не визнав. Тепер йому важливо переконати трьох жалісливих жіночок присяжних. Адже рішення ухвалюватимуть більшістю голосів.

Назарій Нор, суддя Личаківського суду м. Львова:

- Якщо не прийде суд з участю присяжних до одностайної думки, вирок ухвалюється більшістю голосів. І присяжні, які не згідні, або судді, які не згідні з думкою більшості - вони викладають свою думку окремо.

Суддя, що головує на процесі, вважає: участь присяжних сприятиме поліпшенню іміджу судових установ та збільшенню довіри до них. Утім, правозахисники скептичніші, адже зміни стосуються тільки справ про тяжкі злочини, за які передбачене довічне ув'язнення.

Олег Мицик, правозахисник:

- Відповідно це менш як один відсоток злочинів, набагато менш, ніж один відсоток. А тому суттєвого впливу на розгляд справ і судочинство українське це мати не буде. По друге, це давно відомий інститут народних засідателів, який раніше був.

Крім того, в Україні діє міні-версія класичного суду. Повна - дванадцятеро присяжних. У нас - лише п'ятеро. А саме - троє активних, двоє - запасних.

Олег Мицик, правозахисник:

- В нас так було прийнято кримінально-процесуальним кодексом з метою здешевити процес. Насправді присяжні - це дуже дорого.

Наскільки дорого - не змогли розповісти ні судді, ні урядники. А тим паче - самі присяжні. Якою є ціна та цінність інституту засідателів, дізнаємося не скоро.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.