Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В Україні продають фальсифіковані ліки

7 серпня 2013, 01:06
Дата ефіру/події: Середа, 7 серпня 01:06

Неякісні ліки дедалі частіше загрожують українцям. За підрахунками експертів, нині на фармацевтичному ринку країни п'ять відсотків усіх препаратів - фальсифікат. Такий товар не тільки не оздоровлює - він убиває.

Тепер пані Раїса згадує про фальсифікований препарат з усмішкою. Жінка розповідає - її мучив головний біль, а після візиту до лікаря сподівалася, що одужає. 

- Она говорит, новое хорошее лекарство, а я ж думаю, что оно такое дорогое.

Після кількох тижнів лікування жінці не полегшало.

- У меня было сильное головокружение, сильно, и мне кололи дорогое лекарство. У меня не прекращались боли, я шла и падала.

Вже згодом з'ясувала - препарат неякісний. А одужати допоміг повторний курс лікування іншим засобом.

Інна Демченко, перший заступник голови державної служби України з лікарських засобів:

- Если взять Украину, то для нас характерно - то, что хорошо рекламируется - чаще всего подделывается.

Знеболювальні, засоби для шлунково-кишкового тракту та проти серцево-судинних захворювань - саме цю групу ліків найчастіше фальсифікують. Звичайному клієнтові відрізнити підробку від легальних препаратів складно. На перший погляд липове паковання нічим не відрізняється від справжнього, а й іноді воно досконаліше. Розгледіти його можуть тільки професіонали. Такий засіб може й не завдати шкоди здоров'ю, проте він і не допоможе одужати пацієнтові.

Інна Демченко, перший заступник голови державної служби України з лікарських засобів:

- По статистике ВОЗ 87 процентов некачестввенных, ложно-маркированных и фальсифицированніх препаратов попадет к покупателю через нелицензированные пути - это интернет, это супермаркет, это автозаправки.

Натрапити на неякісні ліки можна й в аптеках та медзакладах. А ось радник міністра охорони здоров'я впевнений: фальсифікату на фармацевтичному ринку мало та й проблема в іншому.

Віктор Чумак, радник міністра охорони здоров'я:

- Но есть огромная проблема неправильного применения лекарств. Самолечение настолько громадное, а самое главное, что такое ощущение, что никто ничего не хочет менять.

Проте тільки за минулий рік в Україні зафіксували кілька десятків смертей від неякісних лікарських засобів широкого вжитку. Саме тому українці дедалі частіше відмовляються від професійних порад і препаратів.

- Я стараюсь не пользоваться лекарствами, а пользоваться народными средствами.

- Я травками.

- Почему так?

-Почему? Я не доверяю.

Та в держлікслужбі запевнили: вже згодом кожне паковання буде зі своїм спеціальним кодом, що значно зменшить кількість фальсифікату. А кримінальна відповідальність за будь-які оборудки з такими засобами - позбавлення волі до п'яти років з конфіскацією товару.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Упаковку от ранбакси, которую вы показываете, уже три года не завозят! сколько можно один и тот же баян показывать по всем каналам? журналисты так ратуют на словах за объективность и правдивость информации, что же вы тут не столь объективны?
Наталья 20.08.2013, 17:44 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.