Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 20 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В одному з приміщень дитячого садка вміст радону перевищує норму в три рази

31 серпня 2013, 11:21
Дата ефіру/події: Субота, 31 серпня 11:21

Небезпечний дитсадок. Понад рік батьки міста Іллічівська, на Одещині, приводили своїх дітей у групу в приміщенні з підвищеним вмістом радіаційного газу радону. Спочатку його було понад норму втричі. Коли створили в кімнаті додаткове вентилювання - вдвічі. Останні заміри батьки зробили власним коштом у приватній лабораторії. Адже місцева СЕС вже п`ять місяців, як не має відповідного обладнання.

У дитячому садку №14 міста Іллічівська напередодні 1 вересня - справжній батьківський бунт. Що в повітрі однієї з груп вміст радіаційного газу радону значно перевищує норму, тут знають вже рік. Минулого жовтня місцева СЕС попередила: є загроза життю і здоров`ю дітей та працівників закладу. Тоді у приміщенні створили додаткове вентилювання.

Валерій Кушнір, керівник відділу освіти м. Іллічівська:

- Работы, которые первый раз проводились по вентиляции результатов не дали. Два раза замерялся радон, даже три уже. Только после того, как были дополнително установлены вентиляции, были проведены исследования, и радон был в порядке.

Документа про те, що вміст радону в нормі, батьки так і не побачили. Напередодні нового навчального року звернулися до санстанції. Там відповіли: збирайте кошти та шукайте приватну лабораторію. Наше обладнання вже півроку на ремонті.

Євген Солений, завлабораторії СЕС на водному транспорті:

- У меня этот прибор, он в Харькове проверяется, проверяется уже 5 месяцев. Мы им писали в этот институт, звонили. Мы хотели померить.

Незалежне дослідження показало - вміст радону у приміщені удвічі перевищує норму. Та ці результати нібито неофіційні. Чиновники кажуть: на їхній підставі групи не закриють.

- Ну откуда мы знаем, травятся дети или нет?

Керівництво садка дало раду: дітей, котрі відвідували групу продовж року перевели в інше приміщення. А в радонову камеру посадили новачків. Проте ошукати батьків не вдалося.

Ганна, мати вихованця дитсадка:

- Радиационный газ радон приводит к раковым заболеваниям, лейкемии, ДЦП, нервным срывам, генетическим мутациям. У меня вопрос. С октября по июль наши дети ходили. Я читала, что в зимний период его концентрация увеличивается в 8 раз.

На загальні батьківські збори запросили чиновників. Утім відповідей на свої запитання так і не почули.

- Я не могу сегодня ответить вам на вопросы.

- Почему? Это год вы не можете ответить. Нам надоело задавать эти вопросы и лечить своих детей.

- А теперь еще раз замечание. Я, если двое говорят, не буду отвечать. Я не буду отвечать неизвестно кому.

Таке ставлення стало для батьків останньою краплею.

Катерина, мати вихованця дитсадка:

- У меня тоже вопрос, который я направлю в прокуратуру. Чтобы выяснили все-таки, кто виноват и что делать. А факт тот, что мои дети болели. И наличие радона в крови уже проверено. И меру ответственности уже будет решать прокуратура.

У санстанції батьків заспокоїли. Захворіти через радон можна, якщо працювати з ним щонайменше десять років. Тоді люди запропонували санітарним лікарям переїхати в небезпечну кімнату. Звідки взялася загроза - достеменно невідомо. Зі слів представників СЕС, газ, імовірно, потрапляє в повітря з-під ґрунту. Матеріали, з яких зведено будівлю, нібито перевіряли й нічого не знайшли.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.