Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 20 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як не стати жертвою інформаційного шахрайства

7 лютого 2014, 21:28
Дата ефіру/події: П’ятниця, 7 лютого 21:28

В Україні поширюється інформаційне шахрайство. Завдяки доступу до персональних відомостей аферисти видурюють у довірливих громадян тисячі гривень.

Не думав і не гадав досвічений адвокат, що сам колись потрапить у юридичну халепу. Каже, днями дізнався, що він давно вже не адвокат.

Сергій Костира, постраждалий:

- З мене зробили приватного підприємця. Я ніколи в житті не звертався до податкової з заявами про те, що хочу бути приватним підприємцем, ніколи не звертався до Державних реєстраторів.

Олександр Сачук, правознавець:

- Фактично вони самовільно внесли дані, не кажучи того, що порушено порядок подачі документів і порядок реєстрації. Адвокат здійснює незалежну професійну діяльність. Тобто він не може бути підприємцем.

Раптова зміна соціального статусу значно ускладнила чоловікові життя. Юрист побоюється, що вона зашкодить його іміджу. Та якби тільки це.

Сергій Костира, постраждалий:

- Держава зобов'язує мене сплатити данину за 10 років у розмірі 20 відсотків за кожен квартал з того, що я маю. Я вважаю, що це неправомірно, оскільки порушуються права і свободи громадян, забезпечені Конституцією.

Платити адвокат не збирається. Каже, вже підготував відповідну заяву до Прокуратури. Як же взагалі стала можлива така ситуація? Експерти впевнені - все через вільний доступ до конфіденційної інформації про громадян. Адже персональними даними торгують направо і наліво. Часто це роблять ті, хто повинен їх охороняти. Вартість державних інформаційних баз шокує.

Співробітник управління СБУ у м. Києві:

- Сягає від 50 до 150 тисяч доларів. Чинним законодавством України передбачена кримінальна відповідальність, що стосується незаконного обігу інформації з обмеженим доступом.

Часто-густо деталі свого особистого досьє нерозважливо розповсюджують й самі громадяни. І тут-таки стають приманкою для шахраїв. Випадок, що стався з киянкою Кариною - класичний приклад інформаційної афери. Дівчина отримала на свій мобільний смс-повідомлення. Коли ж надіслала відповідь - її телефоний рахунок вмить спорожнів.

Карина Симонова, постраждала: 

- Я начинаю проверять свой счет, потому что СМС не отправлялись, и у меня на счету было минус 200 гривен.

Все через те, що інформацію про себе дівчина часто залишала під час реєстрації в мережі. Саме в інтернеті шахраї швидко знаходять номери мобільних телефонів, адреси електронної пошти та паспортну інформацію.

Ігор Опанасюк, суддя:

- Існує Закон України про захист персональних даних. Цей закон прямо передбачає заборону без відома особи використовувати її персональні дані. З приводу судової перспективи - дійсно вона є. Це - зверення до суду цієї особи.

За словами представників Феміди, вітчизняні суди нині завалені кримінальними справами про інформаційне шахрайство, а також позовами окремих громадян проти інтернет-ресурсів та колекторських фірм. У переважній більшості випадків закон стає на бік позивачів.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.