Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Екологічна катастрофа на Харківщині

12 лютого 2014, 23:33
Дата ефіру/події: Середа, 12 лютого 23:33

Невідома речовина потрапила в річку Сіверський Донець на Харківщині. Масні барвисті плями на поверхні води розтяглися на кілька кілометрів вниз за течією і рухаються в бік Донецької області. Місцеві мешканці вважають джерелом забруднення ТЕЦ-два.

Різнобарвні плями на Сіверському Дінці люди помітили кілька днів тому, з початком відлиги. Що за речовина потрапила в річку, достеменно не відомо, але в місцевих є версії.

- По поводу этих пятен. Вы не в курсе, что это? 

- В курсе.

- И что?

- Мазута!

- Пишут, что турбинное масло. Сброс или авария у них была. По водичку ходим - плыло. А что там, как там? Сказали - авария.

Першою на сполох ударила Рибоохорона - щойно тільки дізналася про викид на Дінці. Масштаб забруднення інспекторів вразив.

Олексій Гоголь, заступник керівника Рибоохорони в Харківській області:

- Верховье - все чисто, а начиная, где станция - идет загрязнение воды. На самой дамбе было выявлено большое пятно. И сам сброс - видно, что идет загрязнение. Предварительно - это ТЭЦ-2. Там, где идет горячий сброс воды. Или, может, что-то мыли они. Или какой-то прорыв у них был. Но это я говорю предположительно.

Андрій, який приїздить сюди рибалити, розповідає: цього разу він без вилову. І на власні очі бачив, як у масній плямі загинула дика качка.

Андрій, рибалка:

- Утка присела на воду, но взлететь уже не смогла. Так как то, что покрывало речку, не дало ей такой возможности. Она, когда присела, она уже потом поняла, куда она присела, она попыталась взлететь, но у нее это не получилось. Это вещество ее заволокло, получается, полностью.

У Рибоохороні кажуть - масової моровиці риби не помітили, але наслідки викидання можуть бути навесні. Невідома речовина вже загрожує водним тваринам і диким птахам.

Олексій Гоголь, заступник керівника Рибоохорони в Харківській області:

- Это для пернатых очень плохо. И для бобров. Эта мазута попадает им в перья, в шкуру, и из-за этого у них теряется обмен, который зимой должен быть - тепловой обмен.

Рибоохорона повідомила екологічну інспекцію, природоохоронну прокуратуру, держслужбу з надзвичайних ситуацій. Природозахисники взяли проби води - і на цьому поки все. Усі інстанції від коментарів відмовилися - чекають на результати експертизи. 

Олексій Гоголь, заступник керівника Рибоохорони в Харківській області:

- Какой хим.состав преобладает в этом пятне? Что это такое вообще? Или это масло, или керосин, или бензин, или какие-то нефтепродукты отработанные? Пока никто ничего не знает.

ТЕЦ-два - режимна. Охорона на вході каже, що керівництво відсутнє, пропонує звертатися з офіційним запитом. Не на камеру запевняє: позаштатних ситуацій на станції не було. Проте люди не вірять, адже це єдине велике промислове підприємство в окрузі.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.