Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Інформаційно-брехлива війна російських ЗМІ

5 березня 2014, 22:20
Дата ефіру/події: Середа, 5 березня 22:20

Попереджений - означає озброєний. Російські ЗМІ продовжують проти України широкомасштабну інформаційну війну. Перекручені факти, зрежисовані постановки подій, зокрема - в Криму. Тож експерти закликають українців перевіряти повідомлення російських журналістів.

На війні всі засоби добрі. Цей вислів, вочевидь, взяли на озброєння російські телевізійники. Тож розповідають глядачам про події в Україні у спотвореному вигляді. Інтернет вже облетіли кадри, де один телеканал повідомляє про сутички у Криму й показує відео з Київського майдану місячної давнини. Інший - демонструє величезний потік біженців з країни. При цьому замість російського кордону показують польський. І люди там - не втікачі, а звичайні подорожні.

Вікторія Сюмар, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України:

- Це відверта брехня і постановки, аналіз, який надала нам прикордонна служба, свідчить про те, що дуже незначно збільшилася кількість осіб, які виїжджають. Якщо минулого тижня в'їзд було 158 тисяч осіб, то зараз 146, виїзд минулого тижня 171, то зараз 156 тисяч, тобто фактично ми навіть бачимо скорочення.

Нові докази перекручування фактів з боку російських ЗМІ з'являються чи не щодня. Ось, наприклад, це відео. В сюжеті йдеться, що людей з Майдану готували на таємній базі в Литві.

- Тот факт, что специалистов по переворотам готовили в Польше и Литве - сомнения нет, и у экспертов сомнения не вызывает. Занятия происходили под видом семинаров. Наш журналист попытался зайти, но его тут же выставили. Я не разрешаю в курорте ничего снимать.

Утім, відомий в рунеті мандрівник і письменник Алекс Екслер знайшов на цьому відео дещо цікаве: таємний центр в Литві - то насправді база відпочинку Аеродрім. А чоловік, який, буцімто, і готує жорстоких бойовиків - її директор.

Андрій Ротовський, президент PR-Ліги:

- Самое страшное - это психологическая война, это создание таких психологических состояний в обществе, они направлены на создание страхов, недоверия, пессимизма. Как это делается? Очень просто, через создание всевозможных инсценировок и режиссирование ситуаций.

А це - спец-репортаж про події на київському Майдані.

- Страшнее всего наблюдать безпомощных стариков, которые выползают в такие минуты на поиски пропитания, магазины не работают, аптеки закрыты.

Після цих кадрів перед очима стоїть блокадний Ленінград. Дивно, як журналіст, котрий перебуває в осередку київських акцій протистояння, не помітив польових кухонь і волонтерів, що пропонують їжу й напої чи не на кожному кроці. Експерти кажуть: поки що в інформаційній війні з Росією ми відстаємо. Утім, робити якісь різкі рухи нині не варто. Скажімо, перервати мовлення каналів, котрі відверто брешуть.

Вікторія Сюмар, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України:

- По закону ми можемо закрити канали у тому разі, якщо буде введено надзвичайний стан, ви знаєте, що такого рішення РНБО не було, бо це б призвело до паніки і хаосу, ми б тоді однозначно дали їм інструмент сказати Раді безпеки ООН про порушення прав російськомовних громадян і на незаконних підставах.

Тож людей вкотре попереджають - сприймайте інформацію телеканалів федерації - критично.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.