Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 9 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Житомирщині розгорілась справжня бурштинова лихоманка

1 липня 2014, 20:19
Дата ефіру/події: Вівторок, 1 липня 20:19

Справжня бурштинова лихоманка на Півночі України. Так, на Житомирщині за незаконне видобування цьогоріч вже затримали 10-ть груп копачів. У порушників вилучили майже 20-ть одиниць транспорту, дизельні та бензинові помпи, генератори, кілометри пожежних рукавів і шлангів. Своїми діями злочинці нищать гектари родючих земель. Затримати таких шахтарів украй складно.

Маленьким Уралом називають північну частину Полісся, адже тут у земних надрах є чи не всі коштовні мінерали. Особливо багато бурштину. Тому, саме його видобування приваблює охочих до незаконних прибутків.

Віктор Калитка, керівник Коростенського відділу міліції:

- На сьогоднішній день Коростенським МВ затримано до 15 автомобілів, які брали участь - ці автомобілі затримано, до 25 осіб, які приймали участь в пошуках бурштину незаконно. Знаряддя злочину це - помпи, шланги, інші технічні засоби. Це все працівниками було вилучено та задокументовано, на сьогоднішній день порушено 9 кримінальних справ.

Правоохоронці кажуть: видобування - справа непроста. Потрібно мати певні знання, навички та спеціальне технічне спорядження.

Віктор Калитка, керівник Коростенського відділу міліції:

- Перед вами знаходиться так названа "помпа", принцип роботи помпи - це стоїть "мерседесовський" двигун, до нього приспособлена водяна помпа, де закачує воду, одним насосом закачує і другим дає тиск води для того, щоб бурити скважину в землі. Копається на штик лопати, може трошки більше, на сантиметрів 50 верхній шар землі, потім запускаються такі рукава, ось перед вами вони лежать, і починають пробурювати землю, м'яку почву. Під час буріння - воно називається промивання, видобувають з надр землі такий камінь, як бурштин. Саме головне - ось ці підсачки: цим підсаком, там, де ми бачили ті лунки - стоїть 1-2 чоловіка біля тієї "лунки" і тримає там, де поток води, тримає цей сачок, в той сачок попадає каміння.

Саме з такими сачками в одному з віддалених сіл Коростенського району й затримали вісьмох чоловіків. Вони з помпою вдавали з себе рибалок. Щоправда - були без вудок і наживки.

Затриманий:

- То сачки не для цього, то сачки для малька, рибки. Машина для того, щоб на рибалку їздити. - А помпа? - То у торг, воду зі ставка перекачувати, з погреба. От ви бачили ямки, но це не ми робили. Просто побачили ямки, вирішили побачити, що в ямках, но не получилось.

Сергій В'язмікін, керівник управління УМВС України в Житомирській області:

- По сьогоднішньому випадку: встановлено 8 осіб, тут, на місці, автотранспорт, мотопомпи, за допомогою яких перекачувалась вода та робилися ці дірки з метою незаконної добичі бурштину. За незаконний промисел загрожує відповідальність - позбавлення волі від 2 до 5 років, з конфіскацією того майна, за допомогою якого здійснюється незаконний видобуток та незаконно добутого.

З початку року проти копачів бурштину розпочали десять кримінальних проваджень. Усе обладнання й техніку вилучили. Кожному з порушників загрожує штраф від 6 800 гривень або позбавлення волі на термін до 3 років. Та злочинців це не дуже лякає, адже на чорному ринку незаконно добутий камінь вони збувають по 2000-3000 доларів за кілограм.

 

 

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
На щот янтаря я просто прочитав що миліція когось затримала це брехня,хлопці росповідали миліція налетіла на олевськ поганяли йих трохи йм заплатили заплатили и далі копають
вітя 24.04.2015, 21:41 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.