Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як вберегтися від непорядних турагенцій

19 серпня 2014, 23:36
Дата ефіру/події: Вівторок, 19 серпня 23:36

Літо закінчується, а з ним і сезон відпусток. Ті, хто ще не встиг побувати на морі - штурмують туристичні фірми. Та тільки не завжди вдається відпочити. Через шахрайства операторів.

Марія з мамою мріяла про літній відпочинок. Вирішили звернутися до туристичної агенції, щоб там і місце порадили, і в цінах зорієнтували.

Марія Лелюх, мешканка м. Києва:

- Я захотела приобрести путевку, подружка посоветовала, сестра ее мужа уже летала через эту турфирму, выгодные цены, и я обратилась к ней, и подружка еще, еще несколько семей обратились. 

18 тисяч гривень за відпочинок на Кіпрі жінки заплатили майже одразу. Кажуть, у турагенстві оформили всі документи.

Марія Лелюх, мешканка м. Києва:  

- Мы заключили договор, все это происходило у каждого отдельно, проплатили стоимость путевки, ну и ждали необходимых подтверждений, ваучеры на проживание в гостиннице, авиабилеты в электронном виде.

Красиві мрії про відпочинок за кордоном розвіялися, коли родині зателефонували знайомі, котрі також купили тур у цій фірмі. Розповіли - нікуди не вилетіли, бо за їхні путівки агенція просто не заплатила.

Марія Лелюх, мешканка м. Києва: 

- У меня возникли подозрения, я начала проверять информацию, которую мне давала некая Марина касательно моего вылета. Она мне выслала подтверждения, что гостинница меня ждет, якобы все проплачено и забронировано, я перезвонила в гостиницу, изначально сказали, что брони нет. Перезвонив в аеропорт Борисполь, мне сказали, что точно так же на эти числа на наши фамилии билетов нет.

Ошелешені жінки кинулися до турфірми, аби повернути гроші. Та виявилося, що її за вказаною адресою вже не було. 

- А было у вас турагенство?

- Было, но оно съехало. 

- А давно съехало?

- Ну, я не знаю точно, ну где-то меньше месяца.

Після цього ошукані киянки почали телефонувати жінці, яка їм продала путівки. Вона, на диво, слухавку взяла, ба більше - пообіцяла повернути гроші.

Олександра Ланковська, мешканка м. Києва:

- Я ей позвонила, говорю: Марина, здвравствуйте, я Машина мама, в чем ситуация? Она - я не отказываюсь, так получилось, деньги я верну, сейчас у меня нет, давайте через час, это длилось два дня, в итоге я сказала ей открыто - ты аферистка.

Журналісти програми Свідок вирішили зателефонувати спритниці й спробувати придбати в неї путівку. Як виявилося - жіночка й досі їх продає. На всі звинувачення своїх клієнток відповіла просто - це брехня. 

- Это полный бред, это неправда, и потом, если что, я подам на вас в суд.

- Але ж люди не вилетіли і гроші ви їм не повернули.

- Нет, это неправда, я их не брала.

Киянки звернулися із заявою до міліції. І лише тоді дізналися, що таких ошуканих клієнтів на карбі жіночки вже чимало. Та міліція дивними діями турагенції чомусь мало переймається. Навіть коментувати в Печерському райуправлінні цю справу не хочуть. Юристи ж запевняють: уникнути шахрайства допоможе хіба що уважність. Ніяких реальних інструментів покарання непорядних туристичних агенцій немає.

Дмитро Йовдій, юрист:

- На практиці довести не так просто, тому що шахрайство полягає в тому, у факті умислу заволодіти чужими грошима чи майном, завідомо. Обманюючи, важко цей момент довести, тому що договірні відносини є, й вона може просто сказати, що не змогла виконати умови договору, й вона буде просто нести цивільну, а не кримінальну відповідальність.

Тож фахівці радять користуватися послугами перевірених операторів. І обирати ліпше серед фірм із багаторічним досвідом.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.