Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 20 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Справу Кловського ліцею закрили. Чи справді не було складу злочину?

12 вересня 2014, 22:51
Дата ефіру/події: П’ятниця, 12 вересня 22:51

І знову Кловський ліцей у столиці в центрі уваги: кримінальне провадження за фактом корупції в навчальному закладі раптово закрили. Прокуратура Києва не хоче навіть пояснювати - чому.

Цей ролик наших колег за 2012-й рік: перше вересня у Кловському ліцеї.

- В каком классе вы учитесь?

- В 9б.

- После 9-го класса планируете идти в техникум?

- Не совсем в техникум, планирую за границу уезжать учится.

- Куда?

- В Швейцарию думаю.

Хлопчина, що на відео, свої наміри здійснив. Принаймні про це свідчить інформація прикордонної служби. Його майже рік не було в Україні. Ще в серпні 2013-го року виїхав у Женеву, а повернувся тільки в липні цьогоріч.

- Почему именно в Швейцарию? Что, украинское образование не настолько хорошее?

- Украинское образование чуть-чуть меньше уровня.

Та тільки від українського атестата родина хлопця вочевидь вирішила не відмовлятися. І випускник документа отримав, навіть не будучи на батьківщині! Таких, як цей школяр, у Кловському ліцеї ще семеро.

Викладач Кловського ліцею №77:

- Что касается детей, о которых идет речь, да, действительно их не было в школе, иногда можно было встретить на каникулах в школе, человек приходил поздороваться.

Розповіді вчителів навчального закладу, з якими вдалося поспілкуватися Свідкові, шокують! Їх змушували писати контрольні за дітей-прогульників, а потім виставляти оцінки.

- Оценки заставляли ставить только хорошие, это 10 и выше.

До того ж, практика навчати мертві душі в ліцеї поставлена на потік. І йдеться не тільки про старшокласників, твердять вчителі.

Викладач Кловського ліцею №77:

- У мене також в початковій школі є учень, який три роки не відвідує ліцей, але оцінки заставляють ставити.

Утім, ці вчительки відмовилися виконувати накази керівництва. Бо фактично порушували б закон.

Ганна Маляр, юрист:

- Якщо в журналі відмічена як присутня, відповідальність за неповнолітню людину перекладається на вичтеля за те, де знаходиться така людина. Підробка документу, журнал - це докуент, тоді ми можемо говорити і про кримінальну відповідальність.

Та законослухняним педагогам створили нестерпні умови праці.

Викладач Кловського ліцею №77:

- Все учителя школы знают эту ситуацию, но не многие об этом говорят. Те, кто готов говорить, они вынуждены уйти по собственному желанию.

Викладач Кловського ліцею №77:

- Ця школа державна, але кожного місяця з кожного батька зараз від 600 до 1000 грн треба здавати у класний фонд, при вступі до ліцею - від 2000 доларів.

Влітку цьогоріч факти корупції посадовців Кловського ліцею почали розслідувати. Від Державної прикордонної служби міліціянти Печерського райвідділу отримали відомості про учнів-прогульників.

Оперативний співробітник Печерського РУ міліції м. Києва:

- Із 7 учнів 5 учнів не навчалися, не перебували в Україні, не в навчальному закладі, а в Україні від півроку до року.

Потім міліціянти, заручившись ухвалою суду, пішли до ліцею вилучати класні журнали. Бачила їх і знімальна група Свідка. Ось самі відмінні оцінки школяреві, який тоді був за кордоном! Утім, дирекція закладу цих документів не віддала, а всі звинувачення - відкидає.

Інна Співакова, директор Кловського ліцею №77:

- В школі навчається близько 700 учнів - я не відслідковую, хто де знаходиться. Таких звернень від вичтелів до мене, щоб ніхто не відвідує, у мене не було, що хтось не відвідує без поважної прични більше 10 днів.

Ці події були ще наприкінці серпня. Відтоді почало коїтися щось не менш  дивне: раптово заарештували слідчого. Вище міліційне керівництво виправдовується - мовляв, в межах іншої справи. А потім й взагалі провадження закрили.

Оперативний співробітник Печерського РУ міліції м. Києва:

- Кримінальна справа була передана в Печерску прокуратуру, з прокуратури Печерського району була передана в прокуратуру міста, і в той же день КС була закрита.

На яких підставах це зробили, Свідок поцікавився у головного прокурора столиці. Але він спілкуватися відмовився.

Сергій Юлдашев, прокурор м. Києва:

- Приходьте або звертайтесь письмово, я прокоментую, це мій приватний номер телефона, вибачте.

Тоді журналісти звернулися до прес-служби прокуратури Києва.

Олена Яхно, керівник відділу прокуратури м. Києва:

- Справа закрита 30 числа, за відсутністю складу злочину.

- Мжна каментар на камеру?

- Ну эти два предложения вы можете сказать закадровым текстом.

Юристів шокують такі дії прокуратури. Адже вона має наглядати за дотриманням законодавства.

Ганна Маляр, юрист:

- Дійсно докази мають властивість фізично зникати, руйнуватися, спалюватися, переїжджати в іншу країну джерело доказу може. Влада, прокуратура повинна бути зацікавлена довести цю справу до кінця і знайти винуватих, тому що якщо цього не відбудеться, це буде чіткий сигнал працівникам освіти про те, що так робити можна.

Єдиний варіант, що нині залишається охочим до справедливості - звертатися до Генеральної прокуратури. Свідок теж не буде осторонь ситуації.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.