Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 5 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Невдовзі штрафи ДАІ можна буде сплачувати на місці карткою

12 грудня 2014, 23:57
Дата ефіру/події: П’ятниця, 12 грудня 23:57

Сплатити штраф просто в машині Державтоінспекції - нова послуга від правоохоронців, яку невдовзі надаватимуть у столиці. Для початку планують обладнати 15 патрулів терміналами - як у крамницях.

ДАІ стає ближче до народу. Принаймні у справі стягнення грошей з населення. Незабаром у патрульних машинах з'являться портативні термінали для сплати штрафу. У столиці ними планують обладнати 15 автомобілів.

Олександр Ткаченко, заступник керівника УДАІ м. Києва:

- Інспектор, виявивши правопорушення, оформивши його, пропонує водію сплатити штраф через термінал, якій буде знаходитись в автомобілі патрульному. Цей термінал буде з'єднуватись по мобільному Інтернет-зв'язку, і банк буде отримувати цей штраф.

Помилки неможливі - запевняють у Державтоінспекції. Кошти надходитимуть цілеспрямовано в бюджет.

Наталя Сторожик, керівник відділу УДАІ м. Києва:

- При складанні протоколу прописується відповідна сума порушень, і що ці кошти можуть піти на якісь нужди ДАІ, ці кошти через термінал надходять до держказначейства.

Сплата через термінал - добровільна. Новацію запроваджують для поліпшення сервісу - зазначають у ДАІ. Водії вже в захваті.

- Это правильно, кончено, чтоб не бегать водителям, ну и нарушать не надо просто.

- Чтоб не стоять в очередях, потом с этой квитанцией не идти обратно в ГАИ, то это хорошо.

Таку послугу пропонують у багатьох країнах світу. У Словенії, приміром, в разі сплати штрафу на місці, через термінал, діє знижка - 50 відсотків. Юристи загалом ініціативу теж підтримують. Кажуть - аби тільки українські реалії не нашкодили.

Олександр Калюжний, адвокат:

- То есть чтобы все было хорошо, сотрудник ГАИ должен сдать 20 или 10 в неделю фактов оплат через терминал, естественно, возникает вопрос - кто будет оформлять сам процесс, какие банки будут вовлечены.

З терміналами в патрульних машинах вже майже три тижні працюють інспектори у Дніпропетровську. Кажуть - нарікань немає.

Віталій Гаращенко, інспектор роти ДПС м. Дніпропетровська:

- Во время составления админпротокола каждый 4 или 5 водитель соглашается оплатить штраф на месте, воспользоваться терминалом, многие водители хотели бы оплатить, но не имеют возможности или денежных средств на карте.

Співробітники міліції розповідають - після того, як водій погодився заплатити штраф на місці, операція триває не більше хвилини. 

- Нажимаем кнопку - сразу высвечивается ГАИ, высвечиваются данные для ввода серии и номера админпротокола, и вводим сумму штрафа, допустим, 255 грн. Человек вводит карту, выезжает квитанция, где уже указана сумма протокола и сумма штрафа.

Тільки за два дні дії новації через термінал сплатили більше трьох тисяч гривень! 

- Удобно - не надо ходить по банкам, терять время и все остальное.

У Державтоінспекції нагадують - пропозиція скористатися терміналом стосується тільки адміністративних порушень, за які передбачений лише штраф. Приміром, перевищення швидкості, проїзд на червоний сигнал світлофора або перетин подвійної суцільної смуги. А за створення аварійної ситуації або керування машиною в нетверезому стані розрахуватися на місці неможна. Міру покарання за цими статтями визначає тільки суд.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.