Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 30 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Протипожежні навчання київських панотців

23 грудня 2014, 23:19
Дата ефіру/події: Вівторок, 23 грудня 23:19

Майстер-класи для священиків провели столичні рятувальники. Напередодні новорічних і різдвяних свят отців навчили користуватися вогнегасниками й гасити парафіян ковдрами. Попрактикуватися, щоправда, захотіли не всі.

Вони палають зазвичай масштабно! Легкозаймисті, бо головно дерев'яні, а всередині завжди - відкритий вогонь. Отак приміром, у Женеві діти, що гралися зі свічками, дотла спалили католицький храм. Пригода сталася у вересні цьогоріч. Стаються такі пожежі і в Україні. Надто в новорічно-різдвяні свята.

Сергей Окатов, керівник Голосіївського РУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у м. Києві:

- Анализ и практика показывает - каждый год в этот период происходит определенное количество пожаров. Это неосторожное обращение с огнем и нарушение правил эксплуатации электрических потребителей, когда идет праздник, понятно, что там больше будет электропотребителей, перегруз электросетей, и вы прекрасно понимаете, что использование открытого огня...

Запобігти надзвичайним ситуаціям вирішили рятувальники. Й на відкритий урок запросили панотців. Тут майже реальні умови. Показують, як гасити людину, що зайнялася. А це - приборкання справжньої стихії.

Отець Павло - в захваті.

- Мне очень понравилось, назидательно, и вот на практике увидели - как нужно бороться с огнем.

Священик - один із небагатьох, хто погоджується спробувати все на практиці. Слухає настанови від професіоналів.

- Самое главное - огнетушитель к очагу подводить, направлять и сбивать пламя. 3 метра, ближе опасно, все-таки температура, и самое опасное для человека - ожог дыхательных путей.

Обережно панотець іде до полум'я. Рясу, про всяк випадок, зняв. Зізнається - це вперше тримав вогнегасника в руках. Утім, каже - їх чесно  розставив у своєму храмі.  

- В притворе, в храме, на веранде, кругом у нас есть.

Надто оберігають вівтар. Там тримають найбільшого вогнегасника. 

- Это из алтаря, как говорится, богу молимся, но азы пожаротушения нужно знать.

Микола каже - кілька разів доводилося на практиці застосовувати знання. Приміром, коли на парафіянах від полум'я свічок займався одяг.

Микола, паламар:

- Я платком накрыл, люди разные бывают - у кого-то паника, кто-то вообще столбом стоит, то есть мы знаем, что если на человеке горит одежда, его нужно валить и чем-то накрыть, независимо от того - будет он сопротивляться или нет.

Священикам цього храму пощастило - вони стінка до стінки з пожежною частиною. Раптом не впораються - допоможуть рятувальники. Колегам, кажуть - тяжче. Варто пам'ятати: 14 хвилин - середня тривалість приїзду надзвичайників. І за цей час потрібно вміти самим приборкувати стихію.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.