Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Кияни відстояли сквер на Андріївському узвозі

17 лютого 2015, 23:35
Дата ефіру/події: Вівторок, 17 лютого 23:35

Історична й туристична артерія Києва - Андріївський узвіз - знову в центрі уваги. На невеличкому клаптикові землі, просто біля Андріївської церкви, вирішили створити сквер. Бо ж донедавна ділянка була взагалі у занедбаному стані. Та мешканців району обурили чутки про те, що посеред їхнього двору, замість дерев, можуть почати забудову.

Андріївський узвіз - здавна головна туристична артерія Києва. Цьому будинкові 117 років. У дворі п'ятиповерхівки нині гарно й затишно. Однак донедавна ця невеличка галявина виглядала зовсім інакше.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Ці шість соток землі ще донедавна були схожі на величезний смітник. Нині місцеві мешканці хочуть облаштувати тут сквер і бояться, що на ласий шматок землі накинуть оком  забудовники.

Місцеві жителі розповідають: колись у дворі стояв двоповерховий сторічний будиночок. Кому він належить, вони не знають. Утім, кажуть, його безліч разів підпалювали. Зрештою споруда перетворилася на згарище. А згодом - і на величезний смітник.

Михайло Юрійович, мешканець м. Києва:

- Чотири рази палили її, чотири рази підряд, спалили. Весь Андріївський узвоз зносив сюди мусор.

Євгенія, мешканка м. Києва:

- Все это выглядело как настоящая свалка в центре города, тут жили крысы, тут было очень много проблем, с этим связанных.

Місцеві мешканці не могли нічого вдіяти з такою антисанітарією у самому центрі Києва. Бо ж земля у приватній власності. Тож почали стукати у всі двері. І нарешті ділянку землі привели до ладу.

Сергій Кримчак, депутат Київради:

- Ми, не чекаючи надання статусу скверу ділянці, разом з головою Подільського району вивезли понад 15 КамАЗів сміття спресованого на 5 полігон.

Михайло Абрамов, інспектор Департаменту міського благоустрою Київської міськдержадміністрації:

- Это біыо бы очень хорошо, чтобы здесь был сквер, если бы вы видели, что здесь было год назад, то если тут появится сквер, то все будут рады.

Щастю киян не було меж. Нарешті вони могли без жаху визирнути у вікно. Жителі вирішили: на цьому місці потрібно неодмінно облаштувати сквер. Людей підтримала і районна влада, і Київрада. Утім, надати ділянці статус скверу виявилося не так просто. Деякі депутати виступили проти зелених насаджень і наполягали на будівництві у цій місцині.

Валентин Мондріївський, голова Подільської райдержадміністрації:

- Були деякі спроби нового власника подати дозволи на будівництво торгово-офісногї будівлі, але оскільки це пам'ятка архітектури і можна будувати лише в межах, вони такого дозволу не отримали.

Те, що старовинна оселя не витримає на прилеглій території будівництва, впевнена киянка Євгенія. Бо ж поряд із прекрасною сторічною ліпниною на стелі її квартири вже й так чимало шпарин.

Євгенія, мешканка м. Києва:

- Вот тут самая глобальная трещина, у нас был мастер ЖЭКа, фиксировал, мы маяки не ставили, потому что это угроза для лепки.

На щастя, нині і пані Євгенія, і кияни можуть спокійно дихати. Ділянку вдалося відвоювати. Київрада надала їй статус скверу. Тож тепер тут точно не будуватимуть.

Сергій Кримчак, депутат Київради:

- Мені приємно, Київрада підтримала наші починання і надала ділянці статус скверу, хоча і з четвертої спроби. Ми не забираємо власність ні в кого, власник фундаментів, які в нього знаходяться, на відновлення в рамках і межах фундаменту.

Місцеві мешканці таким рішенням тішаться. Кажуть, дуже хочуть тут посадити плодові дерева. Аби виростити сад у серці столиці.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.