Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 14 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В Україні бракує вакцин від сказу та правця

1 травня 2015, 00:17
Дата ефіру/події: П’ятниця, 1 травня 00:17

Майже рік Україна живе без препаратів екстреного попередження правця. Так саме спливають запаси вакцини від сказу. Чи можливо знайти дефіцитні препарати, зокрема в Одесі?

Для пана Ігоря випадкова зустріч із вуличним собакою закінчилася рваною раною.

- Вот здесь вот она сделала дырку. Один клык, второй - соскользнул. А здесь наоборот.

У травматологічному відділенні рану промили, продезінфікували та забинтували. Запитали, коли пацієнт востаннє робив щеплення від правця. Рекомендували зробити нову ін'єкцію. Проте, де взяти препарат, відповісти не змогли.

Ігор Єлін, постраждалий:

- Ответили, что вакцин нет. Уже в районе года, с лета, эта вакцина перестала закупаться у производителя.

Завідувач травматологічним відділенням розуміє: розповісти пацієнту про загрозу правця - мало. Проте, більшого зробити не може. Так званого анатоксину в травмпункті немає.

Валентин Гречанюк, завідувач травматології Одеської міської лікарні №3:

- Ну, мы объясняем, конечно. Но, знаете, объяснять - это одно. А человеку нужно сделать инъекцию. Я могу говорить с ним, описать, что такое столбняк.

Вітчизняне виробництво препаратів від правця та сказу зупинилося кілька років тому. Деякий час ліки імпортували з Росії. Однак термін ліцензій російських ліків сплив. З того часу нових партій легального анатоксину в Україні не було. Кажуть, в деяких аптеках його можна знайти. Але продавати або робити щеплення таким препаратом - незаконно. Тож в більшості аптек відповідь одна.

- А в принципе они есть? Не слышали?

- Вообще, если честно, никакой информации. Мы уже с ними не работаем.

Місцеві чиновники написали чергового листа до Міністерства охорони здоров'я. Там дефіцитом ліків не надто переймаються і сповнені оптимізму.

Тетяна Кондратюк, заступник керівника управління Охорони здоров'я Одеської облдержадміністрації:

- Большие надежды возлагаем на то, что возобновиться в Харькове. И мы будем иметь свой, отечественный. Пока что в лечебных учреждениях есть те старые запасы, которые были до нынешнего периода.

Проте, пану Ігорю знайти дефіцитну ін'єкцію не вдалося ані у сімейній амбулаторії, ані у травмпункті, ані у районній поліклініці. Тож чоловіку залишається сподіватися на краще та пильно слідкувати за здоров'ям пса, що його вкусив. Лікарі сказали - у разі необхідності щеплення від сказу все ж таки зроблять.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.