Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Львівщині ведмеді тероризують селян

21 травня 2015, 00:15
Дата ефіру/події: Четвер, 21 травня 00:15

Хижий терор. До села Брониці, що на Львіщині, внадилися ведмеді. Люди бояться виходити в поле та завжди мають напоготові вила. Селяни переконані: клишоногі - не дикі, а ті, що втекли з місцевого розплідника. Столичні екологи вже заявили - власник тамтешнього розплідника мисливських собак випустив хижаків на волю, аби уникнути кари за жорстоке поводження з тваринами.

- Вон там, ми там маємо присадиби під лісом.

Це була разюча незабутня зустріч, каже пані Тетяна. Побачила тварину в полі, коли кропила з онуком картоплю.

Тетяна Куца, мешканка с. Брониці:

- Лежало таке, як теля. Таке темнокоричневе. Головою так до ліса було обернене. Ну, ми то кропили, то я з внуком, внук кропив, каже - бабо, давайте скоріше, бо боюсє, там медвідь, не дай боже тово, ми не повтікаємо.

Тварину бачили ще кілька селян. Люди кажуть, що клишоногий начебто роздер теля. Чи звір один, чи їх кілька - ніхто достеменно сказати не може. Мисливець Ярослав твердить: це точно не дикий ведмідь.

Ярослав Давидяк, мисливець:

- По-перше, дикий медвідь до людей не буде ніколи підходити. Він буде від людей ховатись, втікати, так як кожен дикий звір. Медвідь, який привик до людини, не має ніякого страху, він наближається.

А ось місцевий розплідник собак-лайок. Селяни подейкують - ведмеді втекли або ж їх випустили саме звідси.

Станислав Кузьменко, керівник Дрогобицького товариства мисливців і рибалок:

- То однозначно що десь там з розплідника, ну це моя така думка, що видно боїться, що відповідальності, і взяли випустили його на волю, і ні вам, ні мені.

Люди розповідають - власник розплідника тримав кількох червонокнижних бурих ведмедів для тренування собак, а це забороняє закон. Ціна тренованого на ведмедя пса сягає тисячі доларів. Екологи визнали це жорстоким поводженням із тваринами. Одначе, коли прибули на інспекцію, то ведмедів у вольєрах не було. Власник переконує, що хижаків викрали.

Микола Кобільник, власник розплідника:

- Мої ведмеді якби вийшли в ліс, то там би і МЧС України не помогла, тому що великі ведмеді. На мою версію, їх, мабуть було вкрадено, да, було вкрадено. На мою думку, це ведмідь забрівший з наших гір, бо в нас тут до гір порядка 10 кілометрів. Там вже чисто мешкання наших ведмедів.

Поки з'ясовують, звідки в селі клишоногі, тварини становлять загрозу для селян.

Марина Шквиря, зоолог:

- Тварина або загине, або постраждають люди навколо та домашні тварини. По-іншому не буде. Ведмідь не може вижити в дикій природі. Він, як ми бачимо, виходить до людських поселень. Він буде намагатися знайти собі корми. Він не боїться людей. І рано чи пізно ситуаційя стане набагато більш небезпечною і катастрофічною, ніж вона зараз є.

Про тварин пліткують, їх бояться, та ніхто їх не шукає. Тутешні мисливці не мають на це дозволу, а його повинно дати Міністерство екології.

Наталя Вишневська, представник Національного екологічного центру України:

- Медведя в принципе можно отловить, люди нам звонят, говорят, что он выходить на околицу села, даже на поле рядом, но как они это сделают? Во-первых, чтобы его вылучить на законном основании, Министерство должно дать разрешение.

Поки триває бюрократична тяганина, селяни тримають напоготові вила та не виходять без особливої потреби вночі з хатів.

- Та вила є, каждий раз бо ту господарка є, то вили є.

- Пока на гриби не ходжу, то ще не впливає. Пізніше, як начну в гриби ходити, тоді так, страшнувато, але ніхто вночі не ходить.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.