Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Спалах африканської чуми у свиней на Київщині

30 липня 2015, 22:07
Дата ефіру/події: Четвер, 30 липня 22:07

В Київській області - епідемія африканської чуми. Небезпечний вірус зафіксували на приватному агрокомбінаті поблизу селища Калити. Тепер там мають знищити 60 тисяч свиней - це все поголів'я. Епідеміологи створили навколо осередку санітарну зону. Та що робити місцевим селянам?

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Агрокомбінат, де стався спалах африканської чуми, нині в санітарній 3-километровій зоні, всередину так просто не потрапити, тільки за посвідченням й після дезинфекції машин. Відомо, що нині там триває утилізація хворих тварин. Процес цей доволі довгий: спочатку тварин присипляють, потім спалюють, а потім ще й закопують на глибину не менше двох метрів, далі заливають хлоркою. Відомо, що спалили 10 тисяч голів. Деталі дізнатися дуже важко, керівництво відмовляється коментувати.

- Руководство на території, никого не пускаєм, извінітє, до свіданія.

Неладне на агрокомбінаті запідозрили, коли почали помирати маленькі поросята. Викликали ветслужбу, аналізи підтвердили - це африканська чума. Хвороба Монтгомері, як її ще називають, викликає великі страждання у тварин. Підіймається температура, з'являється блювота, пронос, висипи на шкірі, відмовляють задні кінцівки. Тварина, яка інфікувалася, буде переносити вірус усе життя. А лікування немає. Саме тому усе поголів'я тварин убивають. Тут їх було більше 6 десятків тисяч. Усіх уб'ють. Цей спалах ач на Київщині назвали найбільшим за останній час. Нині триває слідство - як вірус потрапив на агрокомбінат.

Олександр Вержиховський, заступник голови Держветфітослужби України:

- Відбувся занос цієї проблеми ззовні. Сьогодні ми проводимо розслідування, як силами нашої служби, так і з учора працюють органи відповідні.

Занепокоєні мешканці села Калити, на території якого розташований комбінат. Адже за правилами у 10-км зоні мають знищити і всю свійські худобу, щоб вірус не міг розповсюдити. Утім, поспілкуватися з людьми стало справжньою проблемою. Вони не хочуть відчинять двері і спілкуватися на цю тему. Згодом нам пояснили чому - люди поспішили забити своїх тварин, щоб зберегти мясо.

Параска Іванівна, мешканка с. Калити:

- Ніхто не казав, ото почули, що чума на комплексі, й починають вирізати. Уже кожен день, вчора різали, сьогодні ріжуть, собі люди держать, для себе.

Для людей вірус безпечний - запевняють фахівці. На передається він ані повітрям, або навіть якщо з'їсти шматок мяса. Але сама людина може стати частиною ланцюга з одного регіона до іншого. Ось послухайте - чому саме.

Сергій Мельничук, перший заступник голови держслужби з питань безпеки харчових продуктів:

- Єдина проблема полягає - людина з'їла інфіковане мясо і залишки цих харчів потрапили у смітник, через смітник потрапили як харчові відходи в корм тваринам або якимось іншим чином попали до свині. Вона захворіє.

Зокрема тому фахівці з безпеки харчових продуктів не рекомендують купувати мясо на стихійних ринках. Адже там перевірити його походження неможливо.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.