Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Географічний центр Європи - місто Рахов - перетворили на смітник

11 серпня 2015, 23:44
Дата ефіру/події: Вівторок, 11 серпня 23:44

Центр Європи потопає у смітті. В соціальних мережах закарпатські активісти виклали фото з Рахова. На світлинах - тонни сміття на фоні українських Карпат та мальовничої Тиси. Саме в Рахівському районі знаходиться географічний центр Європи. Місцеві ж мешканці потерпають не лише від смороду сміттєзвалища, але й від щурів та змій, які там розплодилися.

Євген Соломін, кореспондент:

- Географічний центр Європи тут, на Закарпатті, має дві свої особливості. Ось офіційний - встановлено цей знак. Тут зупиняються і фотографуються туристи, роблять селфі. Але є й друга складова. І вона так само знаходиться в Рахівському районі. На березі Тиси. Де поряд з горами Карпати розгорнулися інші гори - гори сміття.

Хто ж звозить сюди непотріб? У пошуках відповіді рушаємо до лісників. Вони відають Карпатами та гірськими річками. Знають тут всі стежки. Але коли чують, чого приїхали журналісти - стають у самооборону.

- Нє, ну а куди ви пішли? 

- Я приїхав до вас. А ви пішли десь у своїх справах.

- До кого ви приїхали?

- До вас.

- А чого до мене?

- А до кого? Ви тут заступник директора чи я?

- А чому ми тут будемо, пішли.

Далі показуємо фото, які оприлюднили в Інтернеті активісти. Працівники лісу довго роздивляються світлини. Коли дізнаються, що віце-прем'єр-міністр України доручив розібратися зі сміттєзвалищем в центрі Європи та покарати винних, починають нервуватися. Але за мить вже радісно усміхаються - то непотріб не їхній, не заповідника. То центральне сміттєзвалище Рахова.

- Це початок тут. Заїзд. Це центральне. Отаке вони в'їзд має.

- А до заповідника то далеко?

- Від нас? Дуже далеко.

Знайти сміттєзвалище в найвисокогорнішому місті України не складно. Йдемо на запах. Що ближче - то дихати стає тяжче. Ще й надворі +40 градусів у затінку. Десятки тисяч тонн сміття лежать між Тисою та залізничними коліями. Через величезні гори непотребу не видно поїздів. Місцеві мешканці кажуть: навіть якщо поставити вагон на вагон, все одно даху не побачиш. А ще тут повно змій і щурів, розповідає Юрій. Він на власні очі бачив гадюк, які виповзають зі сміття, аби попити води.

Юрій, мешканець м. Рахова:

- А правда кажуть, що тут щури бігають?

- Та й змії також.

- І змії?

- З того боку багато. Тепер навіть, у таку жару. На рельсах там.

- Великі змії?

- Та отруйні змії. Я таку бачив.

- Не страшно?

- Та трохи. Якщо не дивитись під ноги.

Сміттєзвалище Рахова почало діяти в 1996-му році. Щодня сюди приїздять десятки машин. 

Світлана, мешканка м. Рахова:

- За день їздить десь до 20 машин. Великих. Туди-сюди. Бувають, що палять. Палять, важко дихати. Звідти летить по всій вулиці.

Зі слів місцевих мешканців, вряди-годи тут з'являються екскаватори, які підсувають сміття ближче до берегів Тиси. Дощі і швидка гірська вода змивають непотріб до сусідів.

Микола Гречук, заступник керівника Карпатського біосферного заповідника:

- І куда воно з Тиси? Ооо! Румунія, потім Угорщина. Там такі загорожі стоять. І аж до Дунаю. Угорщина поклала такі загородження - бутилки. І МАНами вивозять.

Закарпатські чиновники лише розводять руками. Кажуть, немає куди дівати сміття. Вільних місць для облаштування нового звалища в Рахові немає.

Ярослав Думин, Рахівський міський голова:

- У зв'язку з санітарними обмеженнями, у зв'язку з тим, що біля нас є Карпатський біосферний заповідник, місця для сміттєзвалища ми не можемо мати. За межами міста ми звертались в інші інстанції, але такої території на території району ми не змогли знайти.

Тим часом профільний віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський доручив невідкладно організувати ліквідацію звалища на околицях Рахова. Про це мають подбати  Мінекології та природних ресурсів, Державна екоінспекція й ті, хто роками не помічав сміттєзвалища в географічному центрі Європи.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.