Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В інституті Амосова зробили унікальну операцію

28 серпня 2015, 23:46
Дата ефіру/події: П’ятниця, 28 серпня 23:46

Унікальну операцію провели лікарі українського інституту Амосова! Вперше на просторах СНД видалили пухлину серця через кількасантиметровий розріз! Раніше для цього повністю розрізали груди. Нинішній метод називається мініінвазивним. Пацієнта після такої операції виписують вже через кілька днів.

Міксоми - пухлини серця - людина багато років може просто не відчувати. Новоутворення не впливає ні на тиск, ні на пульс. Воно навіть доброякісне. Але в один момент може просто вбити. Підступно й швидко.

Геннадій Книшов, директор ДУ Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова:

- Она подвижна, вот человек может лечь спать, лег в горизонтальное положение - она может заклинить клапан и назад не вернется, давление недостаточно, чтобы ее вытолкнуть, и сердце внезапно останавливается.

Міксому не лікують. Якщо знаходять, одразу вирізають. Операції на серці дуже болючі. До нього дістатися дуже складно.

Геннадій Книшов, директор ДУ Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова:

- Чтобы дойти до сердца, нужно распилить грудину, раскрыть, расширить ее, охладить организм, остановить сердце, разрезать, зашить потом, и ребенок страдает или человек от самого крупного доступа, ну вы понимаете - разрезать грудину, потому ее надо проволокой скрутить, чтобы она срослась, это травматичный момент, он не связан с операцией.

Пацієнти довго лежать у лікарні, ще більше триває реабілітація. Про повноцінне життя можна забути на роки!

Богдан Богонос, пацієнт: 

- В них болі, вони мусять тільки на спині спати, вони мусять спати тільки на спині, я міг вже і на лівий, і на правий, навіть здорова людина полежить кілька днів на спині, самі розумієте, наскільки це тяжко.

Богдану Богоносу кілька днів тому зробили операцію. Йому вирізали міксому. Але не традиційним способом. Для видалення пухлини знадобився лише ось такий - кількасантиметровий - розріз.

Богдан Богонос, пацієнт: 

- Наступний день після операції вже фактично садять, вже сидів.

Олена Ткаченко, кореспондентка: 

- В інституті Амосова щорічно проводять 6 тисяч операцій на серці, але ця була повнісю унікальна. Вперше міксому - тобто пухлину правого передсердя - зробили за допомогою ось таких специфічних інструментів.

Андрій Руснак, хірург ДУ Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова:

- Сама операція проходить під екраном - от у нас є відеокамера, тоненька, 5 мм. Сюди входить ножиці, тримачі, що і в стандартній хірургії, єдине - що інша форма, це дуже мініатюрні, делікатні інструменти.

У тому й унікальність! Ось так це відбувається - хірург дивиться не на тіло пацієнта, а на екран, тим часом руки вирізають пухлину. Це спочатку дуже непросто - каже лікар Андрій Руснак.

- Для початку дуже важко адаптуватись, ми працюємо з прямою візуалізацією операційної рани, фактично зображення 3Д, а тут на екрані зображення 2Д.

Проводити такі операції Андрій Руснак вчився протягом кількох років. Спочатку стажувався в європейських клініках. А коли апарат для відеоторакоскопії з'явився в інституті Амосова, почав практикувати операції тут. На його карбі їх вже 50. На досягнутому зупинятися наміру не має. За цією нетравматичною методикою майбутнє - впевнений лікар.

Андрій Руснак, хірург ДУ Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова:

- Цей напрямок, він вже розвивається в Європі, думаю, років 5 мінімально, є центри, які володіють декількома тисячами операцій даного типу, по Україні і СНД такі операції не проводяться.

Ця операція, проведена ним - видалення пухлини серця мініінвазивним методом - зроблена вперше на пострадянському просторі!

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.