Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Києві дерева не тішать людей, а загрожують небезпекою

3 вересня 2015, 10:59
Дата ефіру/події: Четвер, 3 вересня 10:59

Деревопад у столиці - кілька днів тому величезний берест розчавив машину неподалік Майдану Незалежності. Серед людей постраждалих немає, бо сталося це на світанку. Але місцеві мешканці стверджують - надзвичайної пригоди можна було уникнути. Бо вони раніше скаржилися комунальникам зокрема на це аварійне дерево. Чому не зреагували служби і як взагалі стежать за зеленими насадженнями у столиці?

Величезний берест упав о шостій ранку. Розчавив машину, перекрив рух вулицею Малою Житомирською. Місцеві мешканці кажуть - цього варто було очікувати, адже не раз скаржилися ЖЕКові на тутешні дерева.

Марина Петровна, мешканка м. Києва:

- У нас огромный тополь растет, что я ни делаю, с ЖЭКом, с 5051, мне отвечают - оно не аварийное, оно с 12-этажный дом! Когда ветер - оно шатается туда-сюда, если оно упадет, не просто машинам будет плохо, будет плохо и жильцам, и всем остальным.

Марина Петрівна й сама колись постраждала від дерева. Вночі під час буревію обвалилася тополя.

Марина Петровна, мешканка м. Києва:

- Вот здесь было дерево, которое накрыло мою машину, вот так, просто счастье, что оно было такой высоты, что оно легло на забор и машина оказалась просто в домике, ночь, одна, в 12 ночи я вытаскивала эту машину, представляете?

Жінка тоді не отримала від комунальників жодної допомоги. Й нині в ЖЕКу байдужі.  

- Ну как, вот так жизнь проходит, взяло и упало.

І навіть після чергової надзвичайної події наміру не мають перевіряти зелені насадження.

- Не мы проверяем, это проверяют специалисты, которые имеют на это право, обучены. Не наша балансова належність.

- А чья?

- Київзеленбуд.

Чиновники Київзеленбуда на запитання, чи можна було визначити небезпеку раніше, лише знизують плечима.

Ігор Омелянчук, агроном КП Управління зелених насаджень Шевченківського району м. Києва: 

- Ймовірною причиною падіння було враження його коріння гниллю, візуально визначити ваду дерева до його падіння фактично неможливо, не видно було, крона розвинена, зелене густе листя.

А ось фахівці будь-якої фірми, що професійно видаляють проблемні дерева, одразу називають ознаки хвороби, а отже небезпеки. Це великі тріщини у стовбурі, великі дупла, масове відлущення кори, велика кількість сухого гілля і насамкінець - великий кут нахилу дерева. Саме так і було на Малій Житомирській. Чому ж комунальники не звернули уваги на небезпеку - запитання неабияк актуальне. Адже як дерево убиває, кияни запам'ятали у травні. Тоді стовбур упав на машину під час руху. Жінку, яка була за кермом, ушпиталили з травмами, а її чотирирічного сина врятувати не змогли.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- 3 з половиною місяці тому на вулиці Червонопільській сталася справжня трагедія - величезне дерево впало на машину і вбило маленького хлопчика. Залишки цієї тополі так і стоять занедбані, як і інші дерева, на які скаржилися місцеві мешканці, що вони аварійні.

Екологи кажуть - рубати все поспіль дійсно не потрібно. Але до снаги столичним зеленбудівцям стежити за деревами, аби ті не хворіли й не падали. Флорі в місті не солодко, адже не вистачає фактично основного - води, повітря й ґрунту.

Олексій Василюк, заступник директора Національного екологічного центру України:

- В місті сухіше і жаркіше, вся вода стікає по асфальту в колектори, не потрапляє в ґрунт. Настає зима, все це посипають сіллю, всі знають, як сіль псує взуття, так само псує дерево, потрапляючи до ґрунту, ну і останнє - листя прибирається, ґрунт не відновлюється.

Рослини в кам'яних джунглях потребують постійної уваги. Взірцем із піклування за міською флорою цьогоріч став Таллінн, який отримав титул Європейської столиці дерев. Забезпечити їх здорове середовище й подовжити їхній вік - це основа багатьох розпорядчих документів міста. Талліннців консультують про правильне обрізання дерев, а до догляду за рослинами на вулицях долучають професійних арбористів, які стежать за їхнім здоров'ям й естетичним виглядом. Замість спиляного в Таллінні не залишають пеньків, а одразу садять нові сильні рослини. У Києві поки зовсім не так - зітхають екологи.

Олексій Василюк, заступник директора Національного екологічного центру України:

- Київзеленбуд ніколи не займається тим, щоб врятувати дерево. В мене за спиною заповідний каштан Воіствінського, точніше - пеньок від нього, дійсно дерево розкололося, від нього відпала половина і дуже загрожувала, що впаде на тротуар, на проїжджу частину, приїхали зеленбудівці, спиляли обидві частини.

Позиція фахівців із флори - міська влада має ліпше доглядати за зеленими насадженнями. Впевнені - з таким великим штатом, як у Київзеленбуді, це реально. Нерідко можна побачити, як на виклик зеленбудівці приїжджають справжнім натовпом. А ось так, приміром, працюють у США. Вправляється з деревами один фахівець! Але це дійсно майстер своєї справи. Він і за деревами доглядає, а коли потрібно, і краном керує, і відрізає гілки, а потім закладає їх у подрібнювач, який приїжджає з ним таки. Із цим підходом, можливо, й у Києві, колись найзеленішій столиці Європи, дерева будуть рости і тішити, а не хворіти і падати на містян.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.