Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Інтернет-знайомство може виявитися пасткою

28 січня 2016, 23:13
Дата ефіру/події: Четвер, 28 січня 23:13

Пошук партнерки для інтиму через Інтернет закінчився для 20-річного львів'янина побиттям та прогулянкою босоніж по снігу кілька кілометрів. Адже замість красуні із соцмережі на зустріч прийшли двоє грабіжників. Чим небезпечні інтернет-знайомства і що варто знати, аби не стати жертвою злочинців?

З Ольгою Руслан познайомився в соцмережі. Жінка назвалася Настею, і фотографію розмістила не свою, а іншої жінки. Парубку незнайомка дуже сподобалася, розпочалося віртуальне спілкування.

Вікторія Балицька, кореспондентка:

- Це група Секс-Львів в одній із соцмереж. Кожен пост обіцяє неймовірну насолоду та гостроту відчуттів. Чим саме привабила юнака Настінька, ми так і не довідаємося. Після викриття поліцією дівчина видалила або ж заблокувала свою фейкову сторінку.

Жінка вигадала для потенційного коханця легенду - буцімто її чоловік в АТО, а вона дуже потребує інтиму. Руслан узяв продукти й вино для вечері і поїхав до села Ямполя, де дівчина призначила зустріч. Утім, не побачив пишногрудої красуні.

Андрій Мілінський, слідчий Пустомитівського РВ поліції:

- На місце зустрічі прийшло двоє невідомих йому осіб чоловічої статі віком близь 20-25 років. Після того, як вони заволоділи його речами, тобто курткою, кросівками і штанами...

Молодики ще й побили жертву. Босий постраждалий по снігу дістався найближчого посту поліції. Аби впіймати нападників, інтимну зустріч із загадковою Настею вже призначив оперативник. Та приїхав не сам. Розбійників затримали. Один із них виявився справжнім чоловіком Олі, яка видавала себе за Настю, а другий - її братом. Родина винаймала квартиру.

Це офіційна сторінка жінки в соцмережі. Тут вона під своїм справжнім іменем. На світлинах - щаслива сім'я, яка виховує двох діток. Що саме спонукало Ольгу погодитися на "еротичне" шахрайство - невідомо. Вона відмовилася спілкуватися з журналістами. Її чоловіка випустили під домашній арешт, а брат - у СІЗО. Грабіжники пояснили правоохоронцям - вони в такий спосіб виховували залицяльників.

Андрій Мілінський, слідчий Пустомитівського РВ поліції:

- Вони пояснювали це, мотивуючи тим, що чужі, скажем так, чоловіки не знайомилися з жінками, з одруженими жінками, щоб їм не приходило взагалі таке в голову.

У поліції нині шукають інших жертв "Настіньки". Адже популярність інтернет-знайомств зростає шаленими темпами. Психологи пояснюють - так сучасній молоді значно простіше.

Лариса Дідковська, психолог:

- Коли ми просто йдем по вулиці і запитаєм дівчину: дівчино, як вас звати? або: що ви робите сьогодні ввечері? - вона може відмовити. Якщо є в контакті віртуальному, то вже очевидно, що той, хто є з другого боку, хоче стосунку. Тобто мої зусилля можуть бути меншими, мої тривоги і страхи можуть не виправдатись, тому що вже є хтось, хто хоче такого самого.

Сучасні технології стали зброєю в руках злочинців не лише в Україні. Європа, США. Пограбування, зґвалтування й навіть вбивства. Вирахувати потенційну жертву в соціальній мережі - з огляду на темпи цифрової революції - стає дедалі легше.

Дженін Буш, психолог:

- Люди  у відчаї - основна мішень. Переважно, це відвідувачі сайтів знайомств.

Дженін Буш - психолог з Бостона. До неї щотижня звертаються сотні постраждалих внаслідок шахрайських схем в інтернеті. Знайомства наосліп, через мобільні чати для багатьох самотніх американців - пастка. Адже хто ховається по той бік екрана, не знає ніхто.

Лідер серед європейських країн, де процвітає кіберзлочинність - Велика Британія. Уряд щороку виділяє на боротьбу з такими онлайн-технологіями до 80 мільярдів фунтів стерлінгів.

Девід Жильбер, оглядач:

- Люди власноруч - повідомляючи в соцмережах персональні відомості про себе - роблять себе беззахисними перед такими злочинцями.

Але, дотримуючись простих правил, ризик натрапити на шахраїв знижується в рази.

1. Анонімність. Не вказуйте свого прізвища та домашньої адреси. Досить імені.
2. Не афішуйте свого матеріального стану. Не викладайте фотографії з дорогими речами, автомобілями.
3. Не вказуйте, що хочете познайомитися заради сексу. Це може привабити збоченців.
4. Якщо новий друг розповідає про свої борги або проблеми з роботою, також припиняйте спілкування.
5. Питає про фінансовий стан або надто цікавиться сім'єю чи роботою - теж прощайтеся.
6. За жодних умов не призначайте зустріч у себе вдома або в помешканні потенційного партнера - лише в людних місцях.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.