Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 13 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Українські відбійники - захист чи небезпека?

17 березня 2016, 21:49
Дата ефіру/події: Четвер, 17 березня 21:49

Вони мали б рятувати, та насправді - калічать! Їх називають гільйотинами на дорогах. Це про українські відбійники, які прошивають автомобілі наскрізь. А все тому, що дорожники на них економлять! Метал - затонкий, та й кріплення слабке. Порівняти їх із закордонними просто неможливо! То навіщо вони потрібні? І кому потрібна економія - ціною в людські життя?

Вікторія Балицька, кореспондентка:

- Дорожній відбійник - своєрідний ангел-охоронець. В разі аварії металева смуга має втримати автомобіль та врятувати людям життя. Чому ж тоді часто стається так, що саме відбійник - убиває?

На цих світлинах аварія, яка сталася на початку березня біля Львова. Автомобіль відбійник буквально прошив наскрізь! Водій вижив, але потрапив до реанімації.
А ця ДТП сталася в лютому - огорожа прохромила чорний Міцубіші. І такі аварії - часте явище. Чому ж те, що має втримати та врятувати - руйнує? Із представником служби автомобільних доріг зустрічаємося на трасі. Й одразу помічаємо - конструкція відбійника закріплена погано.

- От, бачите, тут воно не прикріплене. Вже тут воно свою функцію навіть на 60 не витримає. Чи витримає? Ну, що це? 

- Ну бачите, тут воно було пошкоджене.

Чиновник запевняє: всі відбійники встановлені за стандартами. А те, що конструкції обриваються і калічать - то в цьому винні самі водії.

Юрій Яблонський, керівник відділу Служби автомобільних доріг у Львівській області:

- Дане бар'єрне огородження розраховане на навантаження автомобіля при швидкості 60-90 км в годину, але, як ви знаєте, наші водії в багатьох випадках не дотримуються правил дорожнього руху і перевищують швидкість.

Мало того, вітчизняний відбійник не втримає ні вантажівки, ні автобуса. Це кадри краш-тесту в Іспанії. Автобус в'їжджає у відбійник - той гнеться, та не рветься. На одному із Львівських заводів такі якісні дорожні загородження виготовляли вісім років тому для експорту в Німеччину. Тут досі збереглися зразки.

Ігор Підвальний, конструктор дорожніх відбійників:

- Метал не відрізняється. Відрізняється товщина. В нас, наприклад, це є 4 міліметри. Ми пропонуємо так, як воно має бути - з чотирьохміліметрового листа. Зараз в нас ставиться трьохміліметровий лист.

- А на скільки воно слабше? Оцей міліметр, він суттєвий?

- Суттєвий!

Відбійники на українських дорогах суттєво відрізняються від закордонних. Наші максимально здешевлені. Крім товщини металу - відрізняється і відстань між опорами. В Україні це два метри. За кордоном - метр тридцять. На наших дорогах кінці відбійників просто загнуті. А повинні бути закопані.

- Це зразково? Вірно?

- Та, та, отак має бути.  Це є одна з конструкцій, яка ставиться на дорогах Німеччини і набагато більш дорожче коштує, ніж то, що ставиться на наших дорогах.

- Фуру втримає?

- Без проблем.

Конструкції відбійників, які розробив Ігор, надійніші і щонайменше вдвічі дорожчі від тих, що є на дорогах. Тож вітчизняні автомобільні служби їх не замовляють. Не мають грошей навіть на болти.

- На оцей болт, на такий самий - сюди - є кошти?

- Ну, цей болт, ну потрібно його відновити. Є різні на дорозі недоліки, але знаєте, давайте кожен болт будем шукати? Ми тут знайдемо дуже багато…

- Будемо. Будемо шукати, тому що цей болт - це може бути чиєсь життя.

Дорожник все ж пообіцяв доповісти керівництву про неналежний стан відбійників. А ті, можливо, дадуть розпорядження їх полагодити. І, можливо, збережуть чиєсь життя на дорозі.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
И всё таки, отбойники на дорогах нужны, не знаю, как на прямых скоростных участках, но вот к примеру на мостах, в местах съезда с них..., там зимой, осенью обязательно изморозь остаётся, хотя вне мостов дорога может быть совершенно безопасной. И зазевавшийся водила или на автомобиле лысая резина, небольшие изъяны в подвеске.... Его обязательно занесёт, и вот здесь хорошие, КАЧЕСТВЕННЫЕ отбойники могут спасти жизнь и здоровье водителю, а возможно и другим участникам движения, а действительно хорошие отбойники есть -http://www.svetorezerv.ru/products/guardrails
belskiyiv 17.04.2016, 22:42 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.