Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як відрізнити фальшиві гроші

23 березня 2016, 22:10
Дата ефіру/події: Середа, 23 березня 22:10

Їх можна отримати всюди - в крамницях, транспорті та на базарі. В Україні значно побільшало фальшивих грошей. А їхня якість - поліпшилася! Зараз підробки можуть світитися, неначе справжні, навіть під ультрафіолетом. Як вберегти свій гаманець від фальшивок? І які банкноти підробляють найчастіше?

Іван Гоменюк криміналістом працює майже п'ятнадцять років. І він знає все про... гроші. Щоправда, фальшиві. Іван каже - останнім часом підробок побільшало в рази.

Іван Гоменюк, експерт-криміналіст: 

- І ці факти, звичайно, не можуть не турбувати, адже це впливає на економічну безпеку нашої держави.

Експерт дбайливо розкладає п'ятисотки на столі. Усі вони - фальшиві! Історію цих експонатів розповідають у поліції.

Любов Гуда, речник ГУ Національної поліції в Рівненьській області: 

- Чоловік замовив мобільний телефон. Він зателефонував у відділ у Київ, замовив телефон і попросив, щоб його доставили кур'єрською службою.

Те, що гроші несправжні, кур'єр зрозумів за кілька годин. А щасливого власника дорогого телефона й слід запав. Спійматися на гачка фальшивомонетників - легко. Крамниці, транспорт, розважальні заклади, аптеки - тут вам можуть підробками дати решту. Втім, відомі випадки, коли фальшиві купюри видавав навіть банкомат!

Тож як розпізнати фальшивку? Перше - особливий папір. Потріть банкноту - справжня має хрустіти. Друге - рельєф. Цифри і зображення мають бути шорсткі, а не гладенькі. Третє - мікротекст. Дрібні написи, які можна прочитати лише через лупу. Четверте - захисна стрічка. Полімерна смужка схована всередині паперу. І п'яте - водяні знаки.

Зображення історичних постатей можна легко відчути пальцями. Крім того, треба уважно дивитися, чи змінює колір ось цей елемент на купюрі. Він пофарбований спеціальною оптичною фарбою. 

- Ну от фіолетовий колір. Якщо змінюється кут зору і йде оливково-зелений, один колір, і це другий. Воно так переливається. Це складана технологія насправді. А несправжня - просто стале зображення, як під прямим кутом зору, так і при зміні кута зору колір не змінюється.

Прослухавши цілу лекцію про фальшиві гроші, знімальна група Свідка наважується на експеримент.

- Давайте проведемо експеримент. Ви дасте мені дві купюри номіналом 500 гривень - одну справжню, іншу підроблену. І я спробую визначити, котра з них справжня.

- Я звертаю увагу, що тут є об'ємний друк, зокрема волосся Григорія Сковороди. Об'ємним друком також надрукований державний герб України, назву країни і напис "Національний банк України".

- Не підказуйте. Отже, робимо висновки. Я думаю, що ця справжня.

- Правильно. 

Найчастіше, каже експерт, підробляють гривні. На другому місці - долари. Потім - євро. Серед банкнот лідирує 50-гривнева купюра. На п'єдесталі фальсифікату є й сотка і двохсотка. Майже не підробляють 20-гривневих купюр і менших номіналом. Бо морочитися з дріб'язком - невигідно. Тож якщо у ваших руках опинилися фальшивки - не зволікайте, телефонуйте 102.

Любов Гуда, речник ГУ Національної поліції в Рівненьській області:

- Потрібно намагатися запам'ятати максимально інформацію, яка допоможе у розкритті злочину, тобто як виглядала ця людина, усі обставини події, можливо, свідки чи очевидці цієї події. Щоб затримати збувача фальшивих грошей.

До речі, підробляють гроші як за допомоги комп'ютерної техніки, так і поліграфічного устатковання. З поліграфії банкноти виходять якіснішими. А ось карають за таке мистецтво - суворо. До 12-ти  років із конфіскацією.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.