Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Село на Черкащині опинилося на межі екологічної катастрофи

30 березня 2016, 22:45
Дата ефіру/події: Середа, 30 березня 22:45

Токсичні відходи незрозумілого походження отруюють цілу громаду на Черкащині. Поблизу свого селища люди виявили несанкціоноване звалище. Хтось постійно привозить туди рештки тварин і іншу гидоту. А місцеву воду вже просто небезпечно пити!

- Кістяки валяються оно, надуте оно - то все кишки, шлунки.

На цю моторошну знахідку місцеві жителі натрапили кілька днів тому. Кістки та нутрощі тварин. А ще - нестерпний сморід і дивна рідина невідомого походження на полях поряд із селищем Єрками. Люди знають, що сюди звозять відходи. Але ж такої катастрофи не очікували. 

Валентина надєєва, мешканка селища Єрків:

- Нашо ж воно нам надо, а в воду йде. Тут шахти раніш були, тепер воно провалиться все і піде до нас у воду і в річку.

Це - так звані поля фільтрації. Тут мав би завершуватися цикл очистки стічних вод. Але через легковажність місцевих горе-бізнесменів нині селяни бояться екологічної катастрофи. Вони вже поскаржилися екоінспекції та чекають на результати аналізів.

Валерій, мешканець селища Єрків:

- Для людей це взагалі екологічна бомба, у поєднанні з олією це, ви ж бачите, що експлуатація її перейшла верхню межу, і якшо її ще наповнювати - воно прорве.

Найбільше людей турбує, що з потеплінням ситуація може стати ще гіршою. Адже в літню спеку дуже добре поширюються інфекції. 

Володимир Кинченко, житель селища Єрків:

- Я знаю одне - якшо інфекція піде, то вона піде, їй буде все одно, чи шлагбауми стоять, чи блокпости, вона піде як по поверхні землі, так і під землею, це буде національна катастрофа, тут будуть вимирати не один, два, три громадянина, а всі!

Такого занепокоєння єрківців зовсім не розуміє керівник місцевого сміттєзвалища. Його ми зустріли вже на виїзді від смердючої знахідки.

- Шо там не так?
- Оці всі трупи, оця жижа - воно там так і має буть?
- Ну які стоки возились, каналізації возились, то куди їх дівать? У Єрках висипать?
- Тобто у вас на підприємстві все нормально?
- Чуєте, а шо, у Єрках висипать?
- То я ж вас питаю, я звідки знаю, я журналіст.
- То як є птіцекомбінат, який зробив для себе йомкості, виливав, зливав, він все прекрасно знає.

Від смороду та брудної води потерпають і жителі сусіднього села Шостакового. За чотириста метрів від людських осель тут розташовані очисні споруди, а два роки тому вся система очистки повністю відмовила. Результати санстанції просто шокували людей.

Людмила Задорожна, мешканка села Шостакового:

- Дослідження стічної води після очищення перевищує зважених речовин у 106 разів по біохімічній потребі, що не відповідає нормам для водойм в межах населених пунктів, стічна вода практично скидається в Гнилий Тикіч без очищення.

Збудувати очисні вже до серпня обіцяють районні чиновники. Нині готують тендер. До реконструкції очисних залучають і місцевих інвесторів.

Володимир Коваленко, перший заступник голови Катеринпільської райдержадміністрації:

- Вони виготовили документацію за свої кошти, провели її експертизу, ми подали документи на фонд регіонального розвитку, на обласну державну адміністрацію, у п'ятницю сесія обласної ради виділила нам 4 млн. 113 тис. для ремонту цих очисних споруд.

А от про смердючу знахідку в Єрках чиновники вперше почули від знімальної групи Свідка. Одразу пообіцяли вжити заходів. Мешканці вже готують звернення до прокуратури. А журналісти простежать, чи не перетвориться селище на епіцентр екологічної катастрофи.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.