Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 28 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Піратським підробкам оголошено війну

22 квітня 2016, 02:04
Дата ефіру/події: П’ятниця, 22 квітня 02:04

В Україні оголосили полювання на інтелектуальних піратів. Адже 90% імпортних товарів - підробки. Виготовляють електроніку, одяг, взуття і навіть цигарки. Чи можливо зупинити ділків?
 
Вони такі собі модельєри та швачки. Приїхали з Китаю. Шиють куртки відомих брендів. Але підпільно. Де це - вгадати нескладно. Звичайно, в Одесі - найвідоміший в Україні центр з виготовлення та продажу підробних товарів. Саме тут іноземці збували свої неякісні вироби - недорого, тисяча гривень за штуку. Та бізнес прикрили - правоохоронці конфіскували увесь товар.

- На улице вы никогда не сможете купить оригинальную продукцию.

Олександр Пахаренко вилучав товари-підробки по всій Україні. Назбирав на цілу виставку. Її влаштували в Інституті інтелектуальної власності. Тут провели і наукову конференцію - вчили, як треба боротися з піратством. Здебільшого підробляють парфумерію, галантерею, іграшки, одяг та взуття. Споживачі клюють на низьку ціну.

Олександр Пахаренко, керівник Українського альянсу з боротьби з підробками:

- Все зависит от качества продукции. Бывает в 10 раз дешевле, бывает даже один к одному. Вот, например, часовая продукция может стоить в оригинале десятки тысяч долларов, а контрафакт может стоить до тысячи гривен.

Ольга Матвієнко - майбутній правознавець. Уважно слухає викладачів. А потім - витягає свого гаманця. Студентка не приховує - це підробка. Але якість її влаштовує. Втім, одяг та парфуми купує лише якісні.

Ольга Матвієнко, студентка:

- Иногда я могу позволить себе это купить. Но страюсь, когда это возможно - духи, которыми я буду брызгать на себя - это принципиально.

В інтернеті пірати - як риби у воді. І ніхто не знає, як з ними боротися. Крадуть все, що тільки можна - фільми, книги, пісні … Як перемогти порушення прав інтелектуальної власності? Цим питання задаються українські фахівці вже багато років. І на це держава витрачає сотні мільйонів гривень.

Олена Мініч, керівник департаменту Міністерства економічного розвитку та торгівлі України:

- Если на 10% уменьшается пиратство, то приблизительно на 1,5 рост ВВП ожидается. А поскольку у нас пираство составляет, если говорить о программном продукте - около 80%, то у нас есть очень большие перспективы.

Зміни вирішили розпочати з виховання молодих фахівців. Навчаються вони в Києві в Інституті інтелектуальної власності. Це поки єдиний ВИШ. Тут знають, як перемогати нечистих на руку бізнесменів.

Дмитро Андреєв, керівник Інституту інтелектуальної власності:

- Сфера авторського права - вона безпосередньо должна регулюватися гравцями цього ринку. Відповідно, вплив держави буде зменшено, і всі ми знаємо загальне правило - чим меньше регулювання державою, тим більше ефект.

Споживач - сам собі рятівник. Відрізнити підробку можна за якістю товару - на дотик та запах. Або ж за бірками: на них зазвичай не зазначена країна-виробник й багато граматичних помилок. А от правоохоронці довго не роздивляються - ось так розправляються з неякісним товаром. Завантажили і - у вогонь.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.