Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Протистояння церков - чи то по-Божому?

28 квітня 2016, 01:15
Дата ефіру/події: Четвер, 28 квітня 01:15

Забути про міжконфесійні сварки закликає українська православна церква. Адже зараз в Україні не вщухають конфлікти за церкви. Особливо - в Рівненській та Тернопільській областях. Про небожі методи в боротьбі за храми.

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- Це Почаєв - маленьке містечко на Тернопільщині. Тут десь 8 тисяч мешканців. Ця земля відома всьому світові. Саме тут стоїть Свято-Успенська Почаївська Лавра. Але зараз святиня переживає не найкращі часи. По-перше, через буремні події в Україні тут поменшало туристів. Адже Почаєв живе за їхній рахунок.

Пані Лілія торгує сувенірами поряд із Лаврою. Каже: раніше було багато іноземців.

- Раньше трошки більше людей їхало. А зараз… Росіяни не їдуть, білоруси…

Адже вважають: Почаївська лавра - місце величезної сили. Таємницями оповита й Печерна церква преподобного Йова. Прохід туди дуже вузький, влазити - повзком. Були випадки, коли людину назад ледве витягали. Прочани кажуть: отже, є тяжкі гріхи. Тому в печеру заходять лише сміливці.

- Як ваші впечатленія?

- Дуже спокійно. Важко дихати…

Печера всередині невелика, трохи більше двох метрів. Трирічний Тимофійко в безмежному захваті від побаченого. Він був там уперше.

- Я падав, дядя мені допоміг, і тато мене взяв на руки…

Малюк приїхав з батьками із сусідньої Рівненщини. Тато пообіцяв: знову привезе сина в Почаїв. Адже тільки йому вирішувати - в якому храмі молитися.

- Стоїть сюди приїхати и побачити, і я думаю, що ми сюди знову будемо приїзджати.

А за кілька десятків кілометрів від Почаєва - село Птича на Рівненщині. Це - найгарячіша точка на релігійній мапі України. Без їжі, води та світла. Майже три тижні парафіяни всередині Свято-Успенського храму голодували - боронили свій храм. Суперечки за церкву точилися між двома парафіями - Української Православної церкви та київського патріархату. Доходило навіть до побиття вірян УПЦ!

Конфліктують за сільську церкву вже два роки. Віряни чергують у наметах, змінюючись щодоби. Просили владу та правоохоронців передати людям у храмі харчі. Заборонили.

Марія, парафіянка:

- Нам не дозволили, сказали: хай виходять з храму и пьють воду.

Саме тут, у Рівненській та в сусідній Тернопільській областях - найбільше конфліктів на релігійній основі. Але методи боротьби - світські.

- Тут присутні всі ознаки рейдерства. Підробка документів, сворення альтернативних органів управління, силове захоплення майна і т.д.

Схема банальна: в селі створюють нову громаду. І збирають підписи її прихильників. Потім - намагаються захопити церкву. Якщо не вдається - тоді влада пропонує двом сторонам домовитися про почергові богослужіння.

Протоієрей Олександр, керівник юридичного відділу УПЦ: 

- Так само порівняти - якщо у вас є квартира, до вас приходе ваш сусід. Каже: у тебе трикімнатна квартира, ти живеш сам, а в мене трое дітей, а ще приїхала сестра з дітьми, то ми зайдемо, покористуємося квартирою. Ти сам. Тебе вистачить однієї квартири.

У Свято-Успенському храмі у Птичій господарі - громада УПЦ. Це підтверджено рішеннями чотирьох судів, зокрема - й Вищим господарським. Та попри це - протистояння триває й досі. Втім, у Міністерстві культури, яке опікується й релігійними питаннями також, говорять про об'єктивність. 

- Дискутувати тут не... це є штучні аргументи, я не хочу відповідати.

- Функція держави - не допустити до виникнення конфліктних ситуацій. Держава дотримується одного беззаперечного принципа - однакового ставлення до всіх релігійних організацій.

Та разом із тим - у парламент внесли новий законопроект. Депутати хочуть дати особливий статус релігійним організаціям, керівні центри яких розташовані за межами України. А просто кажучи - їх заборонити.

- Якісь недолугі спроби чиновників замість того, щоб консолідувати суспільство, вони намаються сіяти розбрат. Тому про якусь неупередженість говорити ми не можемо, нажаль.

Така ініціатива вже обурила соцмережі. Люди кажуть: це порушення не тільки Конституції, а й Європейської конвенції з прав людини. В УПЦ певні: це нова спроба розправитися з невгодними. Хоча УПЦ - офіційно зареєстрована в Україні. І все її керівництво - в Києві.

Єпископ Климент, керівник інформаційного відділу УПЦ:

- Українська православна церков протягом всіх років незалежності є найбільшою домінуючею релігійною організацією. І православних вірян, які становлять нашу церкву, нараховуються понад 50% від всіх конфесій, які є в Україні.

Тож що там до захоплення сільських храмів - на Рівненщині чи Тернопільщині? Якщо конфлікти доходять навіть до великих святинь - Києво-Печерської Лаври, Почаївської обителі та Святогірської Святині. Владика Арсеній згадує, як рік тому у Святогірську лавру приїжджали невідомі люди й когось шукали.

Арсеній:

- У вас тут боєвики були?

- Кажу - пойдемте, покажу боевиков, а у нас була детская трапеза, в тот момент у нас 470 деток було. Я на трепезную їх завів, а там сидять такі терористи, що из-за стола только головы торчат. Ждут, когда их покормят. Кажу: хлопці, це будущєє Україны? Головами кивають.

Климент:

- Якщо законодавство буде виконуватися, якщо поліція не буде стояти осторонь, коли відбирають храми або бьють віруючих, тоді у нас не буде проблем.

А ось що буде далі? Поки не до прогнозів. Парафіянам залишається вірити: все буде добре. Мабуть.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.