Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 22 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Хенд-мейдові літальні апарати черкаського винахідника

6 травня 2016, 01:29
Дата ефіру/події: П’ятниця, 6 травня 01:29

Гелікоптери, дельтаплани й навіть літаки. Складати власноруч таку техніку й самостійно її випробувати взявся черкащанин Юрій Федоренко. Чоловік більше 40 років марить небом і не втрачає жодної нагоди піднятись у повітря. Свою техніку пенсіонер оберігає і щоразу вдосконалює.

Юрій Федоренко підіймає в повітря свій саморобний гелікоптер. Винахідник зізнається - апарат ще не досконалий, але вже має власне ім'я - Россінант. Назвав на честь коня славетного Дон Кіхота, бо, каже, техніка така ж вибаглива й норовлива. Тож поки ще приборкує свого "летючого коня".

Юрій Федоренко, інженер-конструктор:

- Я на ньому багато літав, але ж двіжок слабий, він мене постоянно підводив, потім поставив другий движок, більш потужний, і довго літав на ньому, пока у повітрі не розлетілись лопасті, бо движок сильний, а лопасті слабенькі.

Захопився небом ще в дитинстві - розповідає пенсіонер. Пригадує, ще чотирирічним мав жагу до випробувань різної техніки.

Юрій Федоренко, інженер-конструктор:

- Прийшло в голову открить парасольку і з погріба стрибнуть, воно скривило ногу, не поламав, а ударив. Я, напевно, і народився із цією мрією, бо скільки себе пам'ятаю, я і моделізмом займався, і так далі.

Із командою однодумців Юрій склав із десяток різноманітної техніки. Найпростіші з них - мотодельтаплани. Вартість такої машини майстрам вдалося здешевити удвічі, бо ж робили все з підручних матеріалів. 

- Оцей його бак - він тоже роблений нами, двіжок автомобільний поставлений нами, оціго теж вручну роблені нами так звані шасі.

Складати техніку для польотів насправді не складно, переконує Юрій Федоренко. Працюючи над кресленнями і добираючи деталі, головне - постійно думати про небо. Це - й своєрідна медитація, і джерело натхнення.  А коли врешті задумане вдається - приходить неймовірна радість.

- Дуже цікава штучка, зараз вона у світі дуже популярна, чого популярна - бо простота неімовєрно, ви бачите, шо нема на шо дивитись, а дозволяє душу, так сказать, погріть у повітрі.

Жагою до летючих конструкцій заражені всі друзі інженера. Віктор завдяки товаришеві на пароплані літає вже сім років. Про техніку знає усе, але складати її власноруч не наважується. Переконаний - це справа для професіоналів, як Юрій.

Віктор Сидоров, товариш інженера-конструктора:

- Він сам конструює, сам розсчитує, сам навчився літать, сам літає, і це все на сьомому десятку. Моя душа також така, але я не можу обладать такими способностями, того я знімаю шапку і дуже поважаю.

Нині винахідник працює над розробкою власного безпілотника. Зізнається: хоч відчуття польоту ніщо замінити не може, та нові вимоги часу потребують вже іншої техніки, і він готовий прийняти цей виклик.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.