Напомнить пароль | Регистрация
пятница, 26 апреля 2024
Лучшие детективы мира

Видео Канал "Новости"

Польша лечит раненых Майдана

1 марта 2014, 01:04
Дата эфира/события: суббота, 1 марта 01:04

Десятки раненых майдановцев лечат в госпиталях за границей. Польша одна из первых европейских стран предложила помощь пострадавшим. Ежедневно медики оперируют тяжелобольных украинских пациентов. Тех, чье состояние легче, оздоравливают.

Госпиталь Пидкарпатского воеводства - как наш областной - в нем девять пострадавших. Все - со Львовщины.

Виктория Балицкая, корреспондент:

- Польські шпиталі для десятків поранених стали не лише місцем якісного лікування, але й осередком безпеки. Зараз майданівцям, які тут перебувають, вже ніщо не загрожує, проте більшість відмовляється від спілкування із журналістами.

Из всех пациентов разговорчив только Роман Титик. У него ранена нога. 18 февраля парень с близким другом охранял баррикаду на Институтской. Друга застрелили у него на глазах.

Роман Титик, пострадавший:

- Ну, і потім я впав. Удару не було, ніякого болю не було, просто вдарило і чую, що нога не чує. Права нога почуття втратила.

Роман целыми днями прокручивает в голове те страшные события - пытается понять, почему погибло столько людей. Говорит, среди майдановцев были странные типы, которые словно заманивали в ловушку.

Роман Титик, пострадавший:

- Ну бачив там хлопців там декілька, вони все махали рукою, і ми казали - відходіть, бо нема нікого, нас мало. А вони все махали рукою - ходіть за нами, ходіть за нами, ходіть за нами. Там один такий був повністю в цьому, в чорному екіпіруванні. А потім я не його бачив, бачив подібну людину ту во, коли берут відступав - між ними тоже була така людина.

К Роману с Украины приехал друг Степан. Однако поддерживает морально всех раненых.

Степан Осимницкий, приятель пострадавшего:

- Спілкувалися ми з одним хлопакою, який, коло якого розірвалися дві гранати шумові, власне, хлопець втратив, я бачу, він навіть рухається якось так, координація в нього трошки слабенька, і заїкається.

С украинцами работают психологи и духовенство. Однако первоочередным пока является лечение огнестрельных ран. Только в этом госпитале - трое тяжелобольных, чья жизнь еще под угрозой.

Кшиштоф Поплавский, заместитель руководителя госпиталя:

- Є один пацієнт, лікування й реабілітація якого будуть дуже тривалі. У нього ампутоване ліве передпліччя та пальці правої руки. Доведеться його консультувати в центрі реімплантації.

Состояние большинства раненых уже лучше. В том числе и душевное.

Кшиштоф Поплавский, заместитель руководителя госпиталя:

- Вони весь час дивляться по телевізору українські новини. І завдяки тому, що бачать продовж останніх кількох днів, їхній психологічний стан суттєво поліпшився. Вони переконалися, що та їхня жертва мала сенс.

А вот это - городской госпиталь Перемышля. Здесь лечится трое майдановцев.

- Штани підшиваю собі, бо задовгі. Треба нормально виглядати, а як же!

У Богдана через плечо пуля прошла навылет. Говорит, здешние горожане приносят даже голубцы, потому что считают их любимым блюдом украинцев.

Богдан Верхуляк, пострадавший:

- Лічат нормально, дуже доборе. Файно всьо. Хороша лікарня, тілько нам тре повчитися.

Александр Бачек, почетный консул Украины в Перемышле:

- Опіка є дуже добра, рятують тих людей. Крім того, багато людей приходить відвідати постраждалих, приносять фрукти, овочі, страви та інші потрібні речі.

Украинские пациенты пробудут в польских больницах до полного выздоровления.

Комментарии
Имя
Поле обязательное для заполнения
Текст
Поле обязательное для заполнения
Защита
Вы ввели неверный защитный код

Телевидение для всей семьи

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.