Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 19 березня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Прес-центр

Вибрати дату
RSS

«Саша, дитина Чорнобиля» - на НТН розповіли історію чудесного порятунку

28 квітня 2021, 14:42
«Саша, дитина Чорнобиля» - на НТН розповіли історію чудесного порятунку

До 35-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС на телеканалі НТН відбулася прем'єра документального проекту «Sacha, un niño de Chernobil | Саша, дитина Чорнобиля», створеного кубинськими режисерами. Це перша з історій про українських дітей, врятованих від наслідків Чорнобильської аварії на Кубі.

Вибух реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС змінив життя цілого покоління і залишив гіркий слід у світовій історії. Найбільша техногенна катастрофа забрала десятки тисяч життів і здоров'я мільйонів людей. У той страшний час, однією з перших, руку допомоги Україні простягнула Куба. Головний герой документального проекту - Олександр Савченко. Він захворів незабаром після аварії на ЧАЕС. Його мама, Лідія Савченко, була в розпачі. Вона дізналася від інших матерів, які опинилися в такій же ситуації, про можливості лікування на далекому острові. Так Саша став одним з 26 тисяч учасників програми «Діти Чорнобиля», створеної з ініціативи Фіделя Кастро. Кубинські медики більше 20 років безкоштовно лікували і реабілітували маленьких українців. 

-У ті часи це був величезний крок, це була величезна допомога, - згадує Олександр. - Розпад Радянського Союзу, медицина в занедбаному стані ... Це була допомога неоціненного масштабу!

Режисери проекту Марібель Акоста і Роберто Чилі, в процесі зйомок проекту, відвідали Україну - група побувала і в Прип'яті.

 - Для мене це було як подорож у часі! - поділився Роберто. - Я став свідком прибуття перших дітей Кубу. І ось, через тридцять один рік я зустрівся з цими вже дорослими людьми в Україні, в Києві. У нас на Кубі ми вже показали «Sacha, un niño de Chernobil | Саша, дитина Чорнобиля », і це не залишило нікого байдужим.

 - Створення цього проекту, - додає Марібель Акоста, - дозволило пожвавити спогади, значну частину історії Куби. Адже завдяки цій гуманітарній програмі тисячі дітей врятували свої життя, знайшли здоров'я.

 Зараз вже Олександр Савченко лікує кубинців, він - стоматолог. І його дивовижну історію розповідає документальна стрічка кубинських режисерів «Sacha, un niño de Chernobil | Саша, дитина Чорнобиля ». Подивитися її можна на YouTube каналі https://youtu.be/F56TCWzmreg

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.