Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Прес-центр

Вибрати дату
RSS

На НТН – прем’єра документального проекту «Тихий терор. Хроніки пекла» про життя в окупованому Херсоні

29 липня 2022, 18:50
На НТН – прем’єра документального проекту «Тихий терор. Хроніки пекла» про життя в окупованому Херсоні

У суботу, 30 липня, о 22:15 відбудеться прем’єрний показ фільму «Тихий терор. Хроніки пекла» про окупований Херсон від режисерки Єлизавети Татарінової.

«Тихий терор. Хроніки пекла» – це фільм про життя в окупації. Про те, що тиша іноді страшніша за вибухи. Російська пропаганда робить усе, щоб створити картинку «мирного життя» в місті, а насправді рашисти викрадають та катують людей, залишають херсонців в інформаційній ізоляції, не дозволяють покидати окупований регіон. У заручниках у російських військових опинилися кількасот тисяч людей. Проте Херсон чинить опір.

Події у фільмі розгортаються від початку повномасштабного російського вторгнення – через хроніки життя міста – і до кінця травня. «Те, що відбувається в Херсоні, дуже важко показати на відео. Тому що весь жах, весь цей тихий терор відбувається в підвалах, він відбувається вночі. І я не знаю, що краще: коли у твій будинок прилітає ракета чи коли тебе ставлять до стінки в якомусь підвалі, куди тебе привозять із власного дому?» – розповідає один із героїв фільму.

Стрічка містить документальні кадри та розповіді людей, яким вдалося виїхати з окупації. Герої фільму – херсонці, які пережили викрадення й тортури, активісти, волонтери, журналісти. Зйомки проходили в Києві, Одесі та Миколаєві.

Найскладніше в роботі над фільмом, зізнаються автори, було знайти людей, які б погодилися свідчити про те, що відбувається в окупованому регіоні. Бо, незважаючи на те, що їм вдалося виїхати, в Херсоні залишились їхні рідні й друзі, яким загрожує небезпека.

«Коли фільм було майже змонтовано, до родини дівчини, яка погодилася бути головною героїнею стрічки і знімала відеощоденники про життя в окупованому селищі поблизу Херсона, ввірвалися ФСБшники. Якимось чином вони дізналися про те, що вона робить. На щастя, вона не постраждала, але ми змушені були видалити всі епізоди з її участю з фільму й терміново змінювати сценарій, аби не наражати її на небезпеку. Такі реалії життя в українських містах, окупованих Росією», – розповідає режисерка Єлизавета Татарінова.

«Хроніки пекла» – це волонтерський проект українських документалістів. «Тихий терор. Хроніки пекла» – це другий проект із циклу «Хроніки пекла», створений командою «ТТБ-Студіо». Перший – «Маріуполь. Хроніки пекла» – виходив на НТН у травні цього року.

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.