Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Прес-центр

Вибрати дату
RSS

«Смерть у раю»: 13 років зйомок, 200 убивств, 4 детективи-коміки та інші цікаві факти про серіал

8 квітня 2024, 16:08
«Смерть у раю»: 13 років зйомок, 200 убивств, 4 детективи-коміки та інші цікаві факти про серіал

Сьогодні, 8 квітня, о 19:20 на телеканалі НТН починається показ 11 сезону британського детективного серіалу «Смерть у раю», який розповідає про роботу лондонського інспектора поліції Невілла Паркера на тропічному острові Сент-Марі в Карибському морі. Цей серіал завоював увагу та любов телеглядачів із усього світу. Чим же так зацікавила «Смерть у раю» прихильників детективів? Напередодні прем'єрного показу – 7 цікавих фактів просеріал.

Відомий на весь світ. «Смерть у раю» був спочатку задуманий як 8-серійний детектив, але популярність та високі рейтинги призвели до того, що, починаючи з 2011 року, знято вже 13 неймовірних сезонів. Детективний серіал став одним із найбільших експортних проєктів BBC: його транслювали більш ніж у 240 країнах світу. 

 

У центрі розслідування – загадкове вбивство. Коли творець «Смерті в раю» Роберт Торогуд вигадав ідею телешоу, йому було 35 років. Він був сценаристом і безуспішно намагався узгодити сценарій цього шоу на телебаченні протягом 15 років. Та нічого навіть не дійшло до пілотування. А потім, у березні 2007 року, Торогуд прочитав про підозрілу смерть англійського тренера з крикету Боба Вулмера під час чемпіонату світу на Ямайці. Британська влада запідозрила нечесну гру і направила детектива столичної поліції для розслідування. Цю історію Торогуд узяв за основу. Багато років він намагався влаштуватися на роботу в письменницький цех «Вбивств у Мідсомері», тому в нього було написано три епізоди загадкових детективних убивств. І вони стали першими трьома епізодами «Смерті в раю». У 2008 році Торогуд узяв участь у конкурсі сценаристів, який проводив Тоні Джордан у Red Planet Pictures (продюсерська компанія досі знімає серіал), і переміг. 

 

Книга правил. «Смерть у раю» створена під впливом класичних детективних серіалів: «Пуаро», «Марпл», «Коломбо», «Вона написала вбивство». «Головне правило, якого ми дотримуємося,  вести чесну гру з аудиторією»,  говорить виконавчий продюсер Тім Кі. «Оскільки головний детектив розкриває злочин, теоретично глядачі теж мають змогу розібратися в ньому. Усі докази мають там бути». Найбільше він пишається епізодом про вбивство, коли туриста було знайдено мертвим, прихиленим до дверей ванної внаслідок, здавалося б,очевидного самогубства. Та з'ясовується, що вбивця поклав тіло на рушник, який потім використав, щоб дотягнути труп до дверей. «Нам це дуже сподобалося», згадує Кі.

 

Формула успіхуНезважаючи на те, що сюжети кожної серії є закінченими історіями вбивств, у кожному епізоді серіалу є також нотка гумору та комедії, що робить його більш незвичайним як для кримінальних детективних серіалів. Так, люди тут зазвичай помирають, але переважно вам не покажуть смертельного удару, лише зловісний вітерець із відчиненого вікна або слабкий крик.Саме ця безкровність є запорукою успіху. «Це безпечний вечірній серіал, який можна дивитися всією сім'єю»каже виконавчий продюсер Тім Кі. «Є головоломка, яку потрібно розв’язати. Локації красиві, персонажі приємні й теплі. І це смішно! Детектив не сприймає себе надто серйозно».

 

Табу на зґвалтування. Якщо порахувати кількість трупів, із якими довелося мати справу головним героям серіалу, то це число – близько 200, що свідчить про надзвичайно високий рівень злочинності на маленькому райському острівці. Протягом багатьох років персонажів «Смерті враю» застрелювали, душили, цькували, кидали на смерть, били дубинками, страчували на електричному стільці, топили, кололи кригорубом і принаймні в одному випадку навмисно спричинили смертельний анафілактичний шок. Проте на острові Сент-Марі ніхто ніколи не піддавався сексуальному насильству. 

 

Весела четвірка. За дванадцять сезонів на острові змінилося вже четверо лондонських інспекторів, яких зіграли британські актори-коміки. Кожен новий детектив, який з'являвся в серіалі, мав свої власні методи розслідування, своєрідний підхід до роботи та долю. Першого детектива «Смерті в раю» Річарда Пула (Бена Міллера) за сценарієм було вбито кригорубом на університетській вечірці наприкінці другого сезону. Наступний детектив-інспектор Хемфрі Гудман (Кріс Маршалл) протримався чотири сезони і пішов після народження дочки Елсі. Після цього на Сент-Марі приїхав новий інспектор  Джек Муні (Ардал О'Хенлон). Але в середині дев'ятого сезону він повернувся до Лондона, щоб проводити більше часу зі своєю дочкою Шівон. І ось тоді за розслідування загадкових вбивств узявся четвертий інспектор Невілл Паркер (Ральф Літтл). Глядачів не обурив навіть той факт, що до цього Невілл з'явився в епізоді 2013 року як персонаж на ім'я Вілл Тіг. Саме Невілл Паркер став найактивнішим провідним детективом серіалу. 

 

Усе не так, як здається. 

 

·  Острова Сент-Марі, який описується в серіалі «Смерть у раю», насправді не існує. Натомість популярний серіал знімається у Гваделупі. 

 

·  Пляжний будиночок інспектора насправді є лише оболонкою будівлі: «У ньому немає того, що ми звикли називати сучасними зручностями. Це буквально схоже на набір LEGO. Його щосезону зводять і розбирають дошка за дошкою, цвях за цвяхом і кладуть на зберігання на склад доти, доки не повернеться «Смерть у раю».

 

·  Є в серіалі безсмертні герої – ящірці Гаррі зараз 10 років, що перевищує очікувану тривалість життя цієї тварини. «Чи помре колись ящірка Гаррі? Ми іноді про це говоримо» каже продюсер Тім Кі. «Це була б гарна історія про смерть Гаррі, але я думаю, що це викликало б протест. Думаю, глядачі розлютилися б. Гаррі неможливо вбити, інакше ми всі приречені».

 

Дивіться прем’єрні серії нового сезону детективного серіалу «Смерть у раю» із понеділка по п’ятницю о 19:20 на каналі НТН.
Серіал "«Смерть не у раю»"
Серіал "«Смерть не у раю»"

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.